12 fontért árulták a Ramszesz-kori pecsétet egy adományboltban

Nem mindennapi “termékre” tett szert mindössze 12 fontért egy régész a dél-angliai Hertfordshire egyik adományboltjában: az átszámítva ötezer forintért megvásárolt, kétoldalas faragott pecséten Ramszesz fáraó neve olvasható, s közel 3300 éves.

 43034

A legtöbb, adományboltokba betérő vásárló egy divatos kabátot vagy egy szép vázát talál magának, azonban a minap James Balme régész a bolt honlapján egy több mint háromezer éves egyiptomi pecsétet vásárolt meg, amely az ókori Egyiptomot i. e. 1279-1213 között irányító II. Ramszesz fáraó kártusát ábrázolja. A kártus az a hosszúkás keret, amelybe az ókori egyiptomi fáraók és királynék, esetenként a királyi család más tagjai nevét írták. A keret tulajdonképpen az örökkévalóságot jelentő senu hieroglifa hosszúkás változata, és a végtelenséget jelképezi.

A faragott, hieroglifákkal teli kődarab kártust ábrázoló oldalát pecsétként használhatták, míg a hátoldalán egy ülő férfit látni, aki felett egy madár repül, míg lábai előtt szkarabeuszbogár van. Balme szerint ez a jelenet teszi igazán különlegessé a több szakértő által is vizsgált pecsétet, amelynek a mélyedéseiben vörös okkert találtak.

„A hieroglifákat még nem fordították le, azonban a következő hetekben erre is sor fog kerülni, s akkor több mindent megtudhatunk a kőről” – mondta Balme. „Mivel a kártust nézve nagyon valószínű, hogy Ramszesz egyik pecsétjéről van szó, talán azt is bátran kimondhatjuk, hogy maga a fáraót jeleníti meg az ülő alak, a repülő madár az uralkodót óvó Hóruszt, a szkarabeuszbogár pedig az újjászületést jelképezi” – tette hozzá.

Elképzelhető, hogy ez egyfajta amulett volt, amelyet a fáraó nevével láttak el, s a kártusra hasonlított. Ezeket a jó szerencsét szimbolizáló köveket főként a sírokba helyezték, s sokszor ezen tárgyak segítik a régészeket a maradványok datálásában, valamint az elhunyt kilétének kiderítésében. A fáraók életükben rendszeresen maguknál hordták, haláluk után pedig az volt a szerepük, hogy megvédje őket az ártó szellemektől. Az egyiptomiak úgy vélték, hogy akinek a nevét lejegyezték, nem tűnik el a halál után.

forrás: mult-kor.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

VÉGRE KIDERÜLT KI A SZOPATÓFANTOM?

Pár hete, vagy napja történt hogy egy bizarr eset köbányán, amikor a szopatófantomként elhíresült személy …