9 kulturális sokk, ami a külföldieket éri Magyarországon

Colm Fitzgerald Dél-Kaliforniában nevelkedett, és élt, amíg meg nem ismerkedett magyar feleségével, akivel Magyarországra költöztek. Colm összegyűjtötte azokat a kulturális dolgokat, amik sokkolták őt.

1. Túlélni a disznóvágást

Amerikában nem igazán szoktak családilag jól megtermett disznót üldözni hajnalban jópár kupica pálinka után, ezért Colm eléggé megrendült, amikor a szeme előtt kést vágtak az állatba, kifolyatták és megsütötték a vérét, aztán megperzselték, csutakolták, kibelezték, feldarabolták, aztán főzték, végül hurkát és kolbászt töltöttek és így tovább. Szegény Colm küzdött rendesen azzal, hogy ne hányjon.

2. Rengetegen dohányoznak

Bár a statisztikákban ott van, hogy minden harmadik magyar dohányzik, ezt élőben látni elég sokkoló volt a férfinak. Azt mondja, azt a napot soha nem felejti el, amikor a kocsiban várakozva nézelődött hosszú percekig, és azt látta, hogy egyik ember ment a másik után, és mindegyik kivétel nélkül dohányzott.

3. A magyaroknál az étel mindenek felett való

A magyarok bizony komolyan veszik az evést, itt nincs olyan, hogy vasárnap a család elmegy egy gyorsétterembe, és bizony a vendégségben is végig kell enni a menüt, különben sértődés van. A kérdés mindig az, hogy mi lesz az ebéd, és sosem az a válasz, hogy szendvics, hanem van leves, második, és még desszert is.

4. Nem minden vécé egyforma

Ahogy a férfi elmeséli, azt is meg kellett szoknia, hogy mi magyarok másfajta toalettet használunk. Nálunk ugyanis még elég gyakori az úgynevezett lapos öblítéses wc, míg Európa más országaiban mélyöblítéses wc-t használnak. Colmnak nem kis meglepetést okozott, amikor látta, hogy a végtermék nem tűnik el azonnal, hanem szemre lehet vételezni, aztán nézni, ahogy a víz leviszi.

5. A magyar nyelv térdre kényszerít

Colm szerint a magyar a legnehezebb nyelv a világon, rengeteget tanul feleségétől és másoktól, de így is csak alapszinten boldogul vele. A magánhangzók harmóniája, és a sokféle toldalék alaposan megnehezíti számára a beszédet.

6. Szokj hozzá a pesszimizmushoz és az indulatossághoz!

Colm látja, ahogy a történelem során sok veszteséget kellett elszenvednie a magyaroknak, ebből adódóan mély sebeket hordozunk. Azt mondja, talán emiatt vagyunk olyan gyanakvóak, pesszimisták, és borzasztóan kritikusok másokkal, más országokkal szemben. Ha Kaliforniában megkérdezel valakit, hogy hogy van, arra általában valami pozitív a felelet, nem úgy nálunk, ahol hatalmas panaszáradat érkezik feleletként. Ha valakinek baja van valamivel, azt nem tartja magában, sokan viselkednek durván, és káromkodnak.

7. A gyalogosoknak nincsenek jogaik

Tőlünk nyugatra az autósok odafigyelnek a gyalogosan közlekedőkre, lassítanak a zebránál, átengedik őket, míg Colmot többször is majdnem elütötték már azok, akik azt gondolják, attól, hogy négy kerék van alattuk, erősebbek, és bármit megtehetnek. A magyar vezetési stílust is agresszívnek tartja, azt mondja, türelmetlenek vagyunk, és gyorsan vezetünk.

8. A pálinka megtalál, és megpróbál megölni

Egy buli sem buli pálinka nélkül, amit visszautasítani nagy udvariatlanságnak számít. A magyar nagymamák orvosságként is ajánlják: Fáj a fejed? Igyál egy pálinkát!Fáj a hasad a menzesztől? Igyál pálinkát! Ideges vagy? Pálinka!

9. Szinkronizált filmek

Mivel nagyon kevesen beszélnek idegen nyelveket,  a külföldi filmek, sorozatok a tévében mind szinkronizálva mennek, a feliratban a magyarok nem hisznek. Colm elképedve hallgatta a szinkronizált Arnold Schwarzeneggert, akinek jellegzetes osztrák akcentusa teljesen hiányzik, de azt elismeri, hogy a hazai szinkronszínészek kisebbfajta sztárnak számítanak itthon. Felejtsd el Fred and Barney kalandjait, Magyarországon ők Frédi és Béni, akiknek Romhányi olyan szöveget írt, ami messze lepipálja az eredeti angol verziót.

Forrás: lemon.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

VÉGRE KIDERÜLT KI A SZOPATÓFANTOM?

Pár hete, vagy napja történt hogy egy bizarr eset köbányán, amikor a szopatófantomként elhíresült személy …