A 7 legritkább betegség a világon

Elég egy “aprócska” mutáció ahhoz, hogy egy teljesen egészséges ember helyett olyan ritka betegséggel szülessen meg a csecsemő, amire az orvosok sem tudnak mit mondani.

Cotard-szindróma

A betegek érzékcsalódásban szenvednek, de ezt nem tudják, s szinte kivétel nélkül mindegyikük azt hiszi, hogy már meghalt. Halála minden páciensnek különböző, valamelyikük azt bizonygatja, hogy vérveszteségben hunyt el, mások úgy élik le az életüket, hogy azt hiszik, nincsenek belső szerveik. A legrosszabb típusú betegek a sírban rohadva látják, szagolják magukat nap mint nap, és nem lehet meggyőzni őket arról, hogy az nem a valóság, így  gyakran depressziósak és paranoiások is.

Szemtekerezgés (Nystagmus)

Ebben az állapotban a két szem az egyén akaratától függetlenül, ritmikus, rezgésszerű, ide-oda mozgást végez, ami lehetbhorizontális vagy vertikális is.

Polidaktília (Sokujjúság)

Fejlődési rendellenesség, ami leggyakrabban hatujjúságában nyilvánul meg, általában a kisuj mellett található a plusz ujj, ami súlyos esetekben nem is egy, hanem kettő, vagy akár három példányban is odanő. Kialakulhat kézen és lábon is, a felesleges ujjat gyakran műtéttel eltávolítják, és a beteg gond nélkül élhet – így járt például Ady Endre is. A sokujjúság egyébként örökölhető, sőt, a kétoldali sokujjúság többsége dominánsan öröklődik.

Idegenkéz-szindróma

A beteg egyik kezét nem érzi a magáénak, az mintha valaki másé lenne, és mintha önálló akarattal is rendelkezne. A bajt a központi idegrendszer zavara okozza, férfiaknál gyakrabban fordul elő, és szinte mindig a bal kar a ludas. A betegeket annyira zavarja, hogy valami oda nem illő van rajtuk, hogy gyakran súlyosan roncsolják magukat. Az idegennek érzett kéz vagy ritkább esetben láb egyébként szinte önálló életet él, megtörtént már, hogy megetette, megpofozta,  vagy épp fojtogatta “gazdáját”, vagy olyan tárgyhoz nyúlt, amihez a kéz tulajdonosa soha nem nyúlna. Ekor jönnek a csaták a két kéz között.

Hidegallergia

Kimenni a akár életveszélyes kihívás is lehet a hideg urticaria nevű rendellenességben szenvedőknek, a hideg ugyanis krónikus reaktív bőrbetegséget vált ki bennük. Csalánkiütés, duzzanata, rossz esetben anafilaxiás sokk alakul ki. A betegség súlyos formájában szenvedők a téli hónapokban egyáltalán nem tudnak kimenni a szabadba, de hideg, jeges vizet sem ihatnak.

Argyria

Nincs is feltűnőbb betegség, a páciens bőre ugyanis elkékül, és úgy marad, mindenhol. A bőr és a nyálkahártyák kórosan kékesszürke elszíneződését általában az okozza, ha az adott ember ezüstkomponensekkel találkozik nagy mennyiségben.

Haily-Haily

Genetikai betegség, amit elsőként a Hailey fivérek írták le 1939-ben. A tünetek kamaszkor után jelentkeznek, elsősorban a dörzsölésnek kitett hajlati területeken, a nyak, hónalj és ágyékhajlat területén. Fizikai stressz, hő, izzadás, egyéb fertőzések, UV sugárzás hatására még rosszabb lesz a helyzet, cisztás hólyagok, savóhólyagok, repedések és gyulladt plakkok alakulnak ki a bőrön.

forrás: lemon.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

VÉGRE KIDERÜLT KI A SZOPATÓFANTOM?

Pár hete, vagy napja történt hogy egy bizarr eset köbányán, amikor a szopatófantomként elhíresült személy …