A Boldogság keresése – Olvasói levélre válaszoltunk!

Molnár Balázs levele:

Üdv!
Ezzel a videóval kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Az eddigi videókban, szó volt arról, és ebben is meg lett említve, hogy a vágy az, ami felesleges dolgokat tűz ki nekünk célul, ami ha nem sikerül, akkor a kudarc az ami letérít a pozitív felfogásról. Ezt értem, és ez egy teljesen jó hozzáállás. Viszont ez a boldogság talizmán dolog, nem egy ellentmondása a vágy nélküliségnek?
Ha én tényleg leszarok mindent izomból, és tényleg nem érdekel amikor nem jön a busz, késni fogok, nem tudok vele mit kezdeni, leszarom, nem stresszelek. Szeretnék magamnak új… mittomén… plüssmacit! Vagy fasz tudja mit, teljesen mindegy igazából. És nekem nagyon kell az a plüssmaci… De mégsem hajtok érte mint az állat, simán csak teszem a dolgom, hogy meglegyen a plüssmaci, de közben egyszer sem gondolok bele, hogy milyen jó lesz majd ha meglesz, és egyszer sem gondolok arra sem, hogy milyen szar lenne ha valamiért mégsem sikerülne megszerezni.
Ez a felfogás teljesen érthető, és remélem is hogy nem értettem félre semmit.
Viszont ez a boldogság talizmán dolog nem ellentmondása ennek? Ha én belegondolok abba, hogy milyen jó lenne ha… akkor az már kelt bennem egyfajta vágyat, egy célt, amibe ezáltal bele kényszerülök gondolni, hogy milyen jó is lenne, ha elérném azt. És miután abbahagytam a gondolkodást a boldogság talizmánomról, visszacsöppenek a valóságba, a jelenbe, és a kontraszt az, ami letérít engem a pozitív hozzáállásról.
Mit nem csinálok jól?

Üdv mindenkinek, neked is Balázs!

(Balázs beleegyezésével, nyílvánosan válaszolok eme levélre, mert egyrészt jók a kérdések, másrészt sokan kérdezték ezt különböző formában. Remélem sikerül megválaszolnom úgy, hogy érthető legyen. 🙂 )

Jó úton jársz, azonban fontos tényező, hogy a boldogság talizmán az nem egy vágyakozási forma. Az ott elképzelt dolgokra nem vágyakozol, hanem átéled éppen a jelenben valóságként. Ergo úgy érzed abban a pillanatban már hogy a tiéd, és hiába nincs meg neked ez a dolog “valóságban”, idővel átértékeled a valóság fogalmát, és rájössz, hogy igazából az a valóság, amit te akként élsz meg.Tehát ez nem egyszerű gondolkodás jó dolgokon, hanem kitartó gyakorlás révén elért állapot. Mikor egy olyan állapotba tudod hozni magad mesterségesen, mikor eléred a pillanatnyi elégedettség állapotát. Ez a célja tulajdonképpen. Mivel az a fázis, mikor már nem félsz a kudarcoktól, mert nem vágyakozol semmi dolog után, az nem egyik napról a másikra megy. Szükség van hozzá valamiféle segítségre a nehezebb időkben, és ez a “boldogság talizmán”. Ezért nincs benne semmi ellentmondás, mert ez a dolog egy segédeszköze a vágynélküliség eléréseben.

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Megtalálták az örök élet elixírjét – egy sírban

EGY ŐSI TAOISTA SZÖVEG ALAPJÁN AZ „ÖRÖK ÉLET ELIXÍRJEKÉNT” AZONOSÍTOTTÁK A RÉGÉSZEK AZT A FOLYADÉKOT, …