A gyermekvállalásról…

(Beszélgetések Oshoval…)

A múltkor azt mondtad, hogy a nő alkotása a gyerek, a férfié pedig a művészetek és egyéb anyagi dolgok. Nem abnormális és neurotikus jelenség, ha egy nő nem akar gyereket, és inkább művész szeretne lenni? Én soha sem akartam gyereket. A szenvedélyem és kifejezési eszközöm a tánc, a zene, a költészet, a színház és a festészet. Mondanál erről valamit?

abort

Ebben nincs semmi abnormális. Ha nem akarsz gyereket, jogod van így dönteni. Ha az alkotókészségedet a festészetben, a szobrászatban, a zenében akarod kifejezni, az tökéletesen helyénvaló – sokkal jobb, mintha egy gyerek létrehozásával még tovább terhelnéd ezt a Földet. És ki tudja, milyen gyerek lenne az…?

A festészet ártalmatlan elfoglaltság. A zene szép, a tánc is nagyon jó. Nem, nincs benne semmi abnormális. A férfiak hangoztatják állandóan, hogy a nő természetes kötelessége gyerekeket szülni. Ezáltal tartották rabszolgasorban a nőket, mert ha a nő egyfolytában csak szül, akkor hol maradna ideje a festészetre? Hol marad ideje zenét szerezni, verset, drámát írni?

Tehát egyrészt rákényszerítették, hogy folyamatosan terhes legyen. Még alig száz évvel ezelőtt is a világon minden nő folyamatosan terhes volt. Egy terhesség kilenc hónapot vesz el az életéből, aztán fel is kell nevelni a gyereket. A gyerek még a hat hónapos kort sem tölti be, és a nő már újra terhes. Olyan ez, mint amikor valaki egyik cigarettáról a másikra gyújt. És már egyetlen gyerek is mekkora teher…

Egyetértek veled. Már sokszor megkérdezték tőlem: ,,Te nem akarsz gyereket?” Azt feleltem: ,,Még hogy én? Biztos, hogy vagy a gyerekkel, vagy magammal végeznék; együtt nem bírnánk ki! Egy gyerek a szobámban? Lehetetlenség!” Elővigyázatból sosem nősültem meg, mert akkor ki tudja, lehet, hogy a nő, akit elveszek gyereket akar. Abból csak baj lenne.

Amíg nem érzed ezt problémának, addig nem is az. Ne hallgass másokra – hiába mondják, hogy az abnormális. Lehet, hogy nekik az; ők szüljenek csak annyi gyereket, amennyit akarnak.

Ha neked jólesik festeni, verset írni, zenét szerezni, akkor te jobb gyereket hozol a világra – akik ártalmatlanok, akik sok örömet okoznak…

– Osho –

Kapcsolódó videó:

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Telefonos horrorlénytől pánikolnak a szülők, de nem igazak a gyerekek öngyilkosságáról szóló hírek

Újra pörög a júniusban egyszer már nagyot menő Momo-őrület, az anorexiás japán horrorlánylényre emlékeztető arc, …