A híres horrorfilmek maszkjainak története

Ismerjük meg az ikonikus álarcok eredetét!

A horrorfilmek népszerűsége elsősorban annak köszönhető, hogy ezek az alkotások az emberek félelmeiből táplálkoznak. Ez az oka annak, hogy a horrorok általában brutális gyilkosságokról, démoni megszállásról, szellemjárta épületekről szólnak.

A horrorfilmek történelmét átnézve, észrevehetjük, hogy rengeteg moziban használtak valamilyen maszkot, ami mögé elrejtőzött a gyilkos. A legtöbb klasszikussá vált horrorhoz hozzátartózik egy ilyen ikonikus maszk, aminek most megismerhetjük az eredetét.

A Texasi láncfűrészes mészárlásai (1974): Ed Gein ihlette a filmben látható texasi láncfűrészes alakját, de maga a bőrpofa ötlete a rendező, Tobe Hooper fejéből pattant ki. A maszkot direkt úgy készítették el, mintha a régi áldozatok bőréből lenne, így hozva össze a gyilkos karakterét az álarccal. A film forgatásához három különböző maszkot használt a gyilkos, akinek egyébként nincs személyisége.

A bárányok hallgatnak (1991): A hokira vezethető vissza a horrorfilmből ismert maszk eredete, ugyanis egy híres hokijátékos adott ihletet a bezárt Hannibal Lecter álarcához. A filmet készítők levágták egy hokimaszk tetejét, hogy így félelmetesebb legyen Dr. Lecter alakja. A maszk barnás zöldes színe azt a célt szolgálta, hogy a börtönre emlékeztessen.

Az Operaház fantomja: Maga a maszk is félelmetes volt, de a filmben az volt az igazán horrorisztikus, amikor a fantom levette azt. Állítólag többen elájultak, amikor meglátták a fantom eredeti arcát.

Péntek 13 (1980): A hokimaszk érdekessége, hogy annak ellenére az egyik legnépszerűbb, hogy a film harmadik részéig meg sem jelent. Arról, hogy honnan ered, nagyon sok történet kering a köztudatban.

Az egyik verzió szerint Martin Sadoff találta ki a hokimaszkot, mert állítólag a forgatáson nem akartak sok időt elpazarolni a sminkeléssel, ezért választották a maszkot, ráadásul Sadoff és a színész is imádta a hokit.

Sikoly (1996): Sok horrorfilm esetében a szerencsének köszönhető egy-egy ikonikus maszk. Ennél a filmnél például a forgatókönyv nem adott pontos leírást arról, hogy hogyan kell kinéznie a maszknak.

Az egyik nap Marianne Maddalena véletlenül bukkant rá a tökéletes álarcra, amikor egy elhagyatott házat néztek meg a forgatás miatt. Mindenkinek tetszett a maszk, ám annak a felhasználásával volt némi probléma, mert a kellék a Fun World nevű cég tulajdona volt.

Igaz sokáig tartott, de végül sikerült megszerezni a filmhez, amivel mindenki jól járt, hiszen a Sikoly megszerezte a tökéletes maszkot, a Fun World pedig 170 millió dollárt kaszált, amiért ikonná vált a termék.

Az arc nélküli ember (1960): A horrorfilmben Edith Scob karaktere egy kifejezéstelen maszkot viselt, mert a szereplő arca borzalmasan megsérült egy autóbalesetben. A színésznőnek három órával a forgatás előtt kellett megérkeznie, hogy fel tudja venni a maszkot, amit a nap végéig nem vehetett le.

Scob csak szívószálon keresztül ehetett, beszélni pedig nemigen tudott a vastag maszk miatt. A színésznő így eléggé elszigetelődött a stáb többi tagjától, ám ez sokat segített neki abban, hogy élethűbben adja elő a karakterét.

Halloween (1978): Elég rossz helyzetben volt John Carpenter, amikor a horrorfilmet kellett rendeznie. A problémák azzal kezdődtek, hogy a rendezőnek nem tetszett az eredetileg megálmodott maszk, ezért elment Bert Wheeler boltjába, ahol a mágikus eszközök között keresett valamit Michael Myersnek.

(Forrás: bizzarium.com)

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Telefonos horrorlénytől pánikolnak a szülők, de nem igazak a gyerekek öngyilkosságáról szóló hírek

Újra pörög a júniusban egyszer már nagyot menő Momo-őrület, az anorexiás japán horrorlánylényre emlékeztető arc, …