A legmegdöbbentőbb anatómiai múzeumok és kiállítások

Vrolik Múzeum

Az 1789-től 1859-ig élt Gerardus Vrolik kora egyik legfontosabb holland tudósa volt, matematikával és anatómiával foglalkozott. A Vrolik Múzeumot ő indította a 18. század végén embriókat és anatómiai abnormalitásokat kiállítva. Fia, Willem Vrolik anatómiával, pszichológiával és zoológiával foglalkozott, és bővítette apja gyűjteményét, állati testekkel is. Halála után holland polgárok egy csoportja vásárolta meg, és ajánlotta fel a városnak. Belépő nincs, de gyerekeknek nem tanácsos látogatni.

vrolik

vrolik-5

vrolik-7

vrolik-8

vrolik-6

vrolik-2

Plastinarium

Gunther von Hagens (eredetileg Gunther Liebchen, 1945. január 10., Skalmierzyce) német anatómus, aplasztinációnak nevezett eljárás feltalálója. 1973-ban szerzett orvosi diplomát Lübeckben, majd 1975-ben fejezte be szakorvosi képzését, és lett a Heidelbergi Egyetem Patológia és Anatómia Intézetének rezidense. 1977-ben fejlesztette ki áttörő tartósítási technikáját, mely szerint a szövetek folyadék- és zsírtartalmának eltávolítása után műanyaggal tette a preparátumokat időtállóvá. Az 1996-ban tartotta első kiállítását különlegesen előkészített preparátumaiból Japánban, mely egyrészt csodálatot, másrészt felháborodást keltett. Azóta emberek ezrei próbálják felajánlani testüket a “Dr. Halál” néven emlegetett von Hagensnek, aki küzdve az állandó ellenállással, járja a világot, hogy népszerűsítse az emberi test szépségét egy igen sajátos művészeti megközelítésben. “Plastinarium” múzeuma egy német kisvárosban Houben-ben nyitott meg.

080907BER107

hagens-6

hagens-4

TO.TOP24P5

hagens-3

hagens-10

hagens-11

Bodies

A Gunther von Hagens által 1996-l rendezett kiállítások órási szenzációt keltettek világszerte, egybenhatalmas botrányt is. Ő még művészi koncepciójú kiállításokat rendezett, amiben bizarr pózokba helyezte a testeket, sapkát tett rájuk, cigit a szájukba, de bemutatott szeretkező emberpárt is. Kemény etikai viták zajlottak arról, mennyiben sérti ez az elhunytak emberi méltóságát. A Bodies kiállításnak a tartósítási eljáráson kívül nincs köze Von Hagenshez. A holttestek mutogatása jó üzletté vált. Egy amerikai cég is elkezdett foglalkozni a preparálással. Az Európában már többek közt Budapesten, Prágában, Bécsben, Barcelonában és Amszterdamban is bemutatott tárlatot az egyik legnagyobb nemzetközi kiállítás-szervező cég, a Premier Exhibitions szervezi.

bodies

bodies-7

bodies-2

bodies-4

bodies-6

Corpus Museum

A holland Oegstgeest városban található Corpus Museum az emberi testet mutatja be. Az épület belső terei élethűen modellezik az emberi test belsejét. A múzeumba egy óriás embernek a lábán lehet bejutni, majd a gyomorral, a belekkel, az emésztés folyamataival lehet megismerkedni. Aztán jön a szív, a tüdő, a gége, a száj, az orr, a szem és a fül, majd a legfelső emelet, az agy.

emberi-test-muzeum-3

OEGSTGEEST-PREVIEW-OPENING CORPUS

OEGSTGEEST-BEATRIX-OPENING CORPUS

emberi-test-muzeum-5

emberi-test-muzeum-1

Parazitológiai Múzeum

A tokiói Meguro negyedben lévő Parazitológiai Múzeum 1953-ban a hatalmas szennyezettség és ezáltal a paraziták elszaporodása és gyilkos tevékenysége miatt jött létre. A múzeumot Dr. Svturo Kamegai alapította 60 évvel ezelőtt, ő kezdte el összegyűjteni a gyomorforgató leleteket, hogy bebizonyítsa, hogy higiéniai előírások elhanyagolása miatt milyen halálos paraziták kerülhetnek az emberi szervezetbe.

parazita-muzeum-2

parazita-muzeum-3

parazita-muzeum-4

parazita-muzeum-5

parazita-muzeum-6

forrás: erdekesvilag.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

VÉGRE KIDERÜLT KI A SZOPATÓFANTOM?

Pár hete, vagy napja történt hogy egy bizarr eset köbányán, amikor a szopatófantomként elhíresült személy …