A Rezesová-ítéletről – Pénzért bármit?

4 élet = 6 év, 1 paplan = 11 év…

Eva Rezesová korábban ivott (méghozzá majd’ egy deci vodkát), és tartósan túllépte a megengedett sebességet, mikor X5-ös BMW-jével nekiment az előtte haladó Fiat Puntónak, amely a szalagkorlátnak csapódott, majd kigyulladt. A kocsi négy utasa közül három a helyszínen, egy, két nappal később, a korházban meghalt. Mindezt a magyar bíróság állapította meg. Eva Rezesovát hat év fogházra ítélték.

Egy oroszlányi nő hozzávágott egy műanyag palackot egy rendőrhöz, azt követően, hogy a Tatabányai Járásbíróság előállító-helyiségében elbúcsúzott az élettársától, és megfenyegette a rendőrt, hogy ne merészeljen többé a környékükön járőrözni. Az elhajított flakon továbbpattant egy büntetés-végrehajtási őr testére, míg a nőt gyorsított eljárásban, jogerősen három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

H. Béla hajléktalan tavaly áprilisban a Ferenciek terén meglökte az ott kolduló idős nőt, kivett a pénztárcájából 600 forintot, később a József Attila utcánál egy másik, lefekvéshez készülő nő alól kirántotta a takaróját, és mikor az megpróbálta visszaszerezni a 2000 forint értékű paplant, H. Béla megütötte őt. H. Béla a terhére rótt cselekmények közül beismerte a pénz és a paplan elvételét, de tagadta, hogy meglökte volna a lépcsőn kéregetőt, a takaróról pedig azt hitte, a sajátja, amelyet elloptak tőle. Ám H. Bélát korábban rablásért már kétszer elítélték, így a három csapás törvényt alkalmazva a terheltre első fokon 11 év szabadságvesztést szabtak ki, amely alól feltételesen sem szabadulhat.

A címadással, és a fenti esetek egymás mellé helyezésével nem demagóg indulatokat akarok kelteni, és nem a bíróság által Rezesovára kiszabott büntetés enyheségére akarok rámutatni. Fogalmam sincs, hogy a hat év sok-e vagy kevés. Valószínűleg ahhoz untig elég, hogy az elkövető a hátralévő éveiben kétszer is meggondolja, hogy bevodkázva száguldozzon a sztrádán, az elvett életeket pedig ennél szigorúbb ítélet sem adja vissza.

Ez az eset inkább két aggasztó és jól ismert jelenség miatt megjegyzendő. Az egyik, hogy nem sikerült eloszlatni a gyanút, hogy politikailag nem motivált ügyekben a magyar igazságszolgáltatás belterjességét, akinek lehetősége és pénze van, ki tudja használni. (A perbe a védelem fölkérésére,különös módon bevont szakértő – akinek döntő szava volt az ügy megítélésében, az övétől eltérő véleményeket meg nem vették figyelembe – korábban a bírónővel írt közösen könyvet.) A másik pedig éppen a bizonyos bűncselekményfajtáknál bevezetett esztelen szigorítás, ami abszurd, teljesen aránytalan ítélkezési gyakorlathoz vezet.

Rezesová hat évet kapott – ennyibe már két palack elhajítása is belefér.

forrás: hvg.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

VÉGRE KIDERÜLT KI A SZOPATÓFANTOM?

Pár hete, vagy napja történt hogy egy bizarr eset köbányán, amikor a szopatófantomként elhíresült személy …