A Titanic utasának fotói a fedélzetről (1912)

Harminc évvel ezelőtt, 1985-ben Edward O’Donnell jezsuita atya az Ír Jezsuita Tartományfőnökség alagsorában keresgélt, amikor egy nagy fekete bőröndre bukkant, amelyben fotónegatív albumok, fényképek nagy gyűjteményét, köztük a Titanic útján készült felvételek albumát találta meg. Az 1960-ban elhunyt Francis Browne jezsuita atya készítette az összes fényképet, amelyek létezése ekkor már szinte teljesen feledésbe merült. A rossz hír az volt, hogy a negatívok több mint a fele nitrát alapú, ezért veszélyes és sok film állapota súlyosan megromlott. A felfedezésnek gyorsan híre ment, így a támogatóknak köszönhetően elkészítették az összes negatív másolatát, ezzel megőrizve a gyűjteményt az utókor számára.

Browne ír jezsuita pap volt, aki a Titanic fedélzetén utazott az útvonal első szakaszán az angliai Southamptonból az írországi Cobh-ba, amelyet akkor még Queenstownnak hívtak. A tengerentúli utazás hátralévő részére is maradt volna, mivel jegyet kapott ajándékba egy gazdag családtól, akikkel a hajón barátkozott össze. Azonban amikor Browne Cobh-ba érkezett, üzenetet kapott rendfőnökétől azzal a paranccsal, hogy továbbutazás helyett azonnal térjen vissza állomáshelyére.

A Titanic 1912. április 10-én délben indult el a southamptoni kikötőből, ahol majdnem összeütközött a New York óceánjáróval. A franciaországi Cherbourg kikötőjében 7 óra múlva, 19:00-kor kötött ki. Az utasok felvétele után este 21:00-kor továbbindult Queenstownba, ahova másnap 12:30-kor érkezett meg. Az elsüllyeszthetetlennek tartott óceánjáró innen indult tovább (újabb utasok felvétele után) végzetes útjára New York felé, 1912. április 11-én, délután 14:00-kor.

browne005

browne002

Browne atya 1897-ben kezdett fényképezni, amikor a jezsuitákhoz való csatlakozás előtt nagy utazást tett Európában. Nagybátyjától, Roberttől kapta első fényképezőgépét az utazáshoz, amelynek felvételei nagyon ígéretesnek bizonyultak. Ezután néhány évig nem sok alkalma nyílt a fényképezésre, de lelkesedése és művészi hajlama a Titanic utazása idején is megnyilvánult. 1915-ben a brit hadsereg ezredeként szolgáló ír gárda tábori lelkészévé avatták. Ő volt az első világháború legtöbbet kitüntetett tábori lelkésze. A következő években 1950-ig több mint 42 000 negatívot készített, amelyek az akkor kialakuló Ír Köztársaság életét, valamint Ausztrália, Anglia és más országok érdekes témáit dokumentálták.

Habár a fényképezés inkább a hobbija volt mint a hivatása, Browne Titanic-ról készített felvételei még a tartalmuknál is értékesebbek. A képek jogait birtokló Bridgeman Art Library főigazgatója, Victoria Bridgeman szerint a felvételek azért is értékesek, mert megtestesítik a kort, amikor készültek. „Fantasztikus, az adott pillanatot megörökítő archív minőségűek” – mondta. „Mindig nagyon izgalmas olyan dolgot találni, amely teljesen az adott kort jeleníti meg.” A fényképek, amelyek mintául szolgáltak a Titanic-film díszlettervezéséhez, egyszerre ragadják meg egy óceánjáró életének aprólékos részleteit — a jól kihasznált edzőtermet, a játszó gyermeket, a kikötőhídon átkelő utasokat — és a hajó egészét is. „Van valami különösen megindító a gyűjteményben, kiváltképpen a készítőjük szempontjából” – idézte fel Bridgeman, hogy a képek — alkotójukkal együtt — kis híján elsüllyedtek a hajóval”

browne000

browne003

browne004

browne006

browne001

browne007

browne008

Browne atya képei 1912. április 18-án, csütörtökön jelentek meg a Daily Sketch címlapján.

titanic_daily_sketch_001

Titanic
Titanic

(forrás: lightbox.time.com; titanicphotographs.com)

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

VÉGRE KIDERÜLT KI A SZOPATÓFANTOM?

Pár hete, vagy napja történt hogy egy bizarr eset köbányán, amikor a szopatófantomként elhíresült személy …