A viktoriánus kor néhány érdekessége

A viktoriánus kor (1837-1901) egyike volt azon brit időszakoknak, melyet előszeretettel képzelünk romantikusabbnak, illetve szebbnek mint amilyen valójában volt. Persze ez a kor volt a szép ruhák, elegancia korszaka, de ne feledjünk el néhány furcsaságot, mai szemmel ijesztő dolgot ebből a korból.

Nem is gondolnánk, hogy európai őseink 100 évvel ezelőtt mennyire másképp reagáltak szeretteik elvesztésére. Nézzünk néhány érdekességet

-Ha valaki meghalt a viktoriánus Angliában, akkor a nőknek tilos volt ékszert viselniük. Kibúvót jelentett ezalól a szénből készült “drágakő”, ezért ilyen kővel szerelt ékszereket hordtak drága gyémántok, és smaragdok helyett.

01-szén-gyürü

 

Illetve aki tényleg betartotta az ékszer nélküli időszakot, az csak egy darab szenet hordott magával.

01-szén

Amikor már letelt a gyász első periódusa, már megengedőbb volt a hagyomány. Az elhunyt hajából készült gyürüt is lehetett hordani. Eléggé bizarr mai szemmel, nem?

02-haj-gyürü

Ha valaki meghalt egy viktoriánus háztartásban, akkor az összes tükröt le kellett fedni. Nem feltétlenül azért, mert a tükör valamiféle kísérteties átjáró lenne a túlvilágra, hanem azért mert úgy gondolták, hogy ha összetörik a tükör, akkor az balszerencsét hoz, és mások is megfognak halni a házban. Egyébként éppen ilyen okból, csak fejjel előre vitték ki a holtesteket is a házból, mert úgy gondolták, hogy így nem követi senki majd a holtat a sorban.

03-tükör

Mivel akkoriban még nem volt eléggé fejlett az orvos tudomány, nem mindig pontosan tudtak különbséget tenni például a kómás beteg, és a tényleges halál között. Ezért gyakran történt meg, hogy élve temettek el emberek. Az akkori emberek is tisztában voltak ezzel, ezért a koporsókba egy kis madzagot vezettek, ami a temető gondnok szobájába vezetett, kicsi csillingelőkre erősítve. Ha valakit élve temetnek el, akkor így jelezni tudott a koporsóból hogy még életben van. Eléggé ijesztő lehet egy koporsóban ébredni, nem?

04-koporso

Kezdetben az is bevált szokás volt, hogy az ember a halála után vitte oda az alanyt, hogy örökítse meg a festő az elvesztett rokont. Viszont akkor terjedt el igazán a dolog, amikor feltalálták a fényképezőgépet. Ezután rengetegen fotózkodtak elhunyt szeretteikkel. Ilyen képekről korábban írtunk már, itt érthető el.

postmortemvictorian1-600x466.jpg

Érdekes korszak lehetett ez a Viktoriánus kor, én kíváncsiságból eltöltenék ott pár napot. Nem véletlen, hogy ebből a korból származik a legtöbb kísértet história, elég csak a hétköznapi képeket megnézni.

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Megtalálták az örök élet elixírjét – egy sírban

EGY ŐSI TAOISTA SZÖVEG ALAPJÁN AZ „ÖRÖK ÉLET ELIXÍRJEKÉNT” AZONOSÍTOTTÁK A RÉGÉSZEK AZT A FOLYADÉKOT, …