A világ legrejtélyesebb sírja

Ki lehet a koporsóban fekvő nő, akinek csak a férje láthatta az arcát?

A helyi legenda szerint hajóval érkezett egy ismeretlen pár a virginiai Alexandria kikötőjébe, 1816-ban. Az asszony súlyos beteg volt, valószínűleg tífuszban szenvedett. Mivel azonnali orvosi ellátásra szorult, ezért a pár nem érte el a végső úti céljukat, hanem inkább megszálltak a Gadsby’s Tavernben.

Mint kiderült, már így is elkéstek az orvosi kezeléssel, ugyanis az asszony néhány hét múlva meghalt. A nő, aki senkivel sem beszélt, egy hosszú, fekete fátyollal takarta el az arcát, hogy senki se pillanthassa meg.

Az asszony halála után a férj nagyon gyorsan intézkedett a temetésről, aminek keretében a helyi Szent Pál temetőben helyezték el az elhunytat.

Az özvegynek nem volt pénze sírkőre, ezért egy helyi kereskedőtől, Lawrence Hilltől vett fel kölcsönt.

Habár ebből arra következtethetnénk, hogy a férj egy egyszerű sírfeliratot rendelt, a könnyen megfizethető kőből, mégis ennek az ellenkezője történt, ugyanis a rejtélyes férfit hatalmas emléktáblát állíttatott, amire ezt a feliratot rendelte:

„Egy Idegen Asszony emlékére, akinek halandó földi léte 1816 októberének 14. napján véget ért. 23 évet és 8 hónapot élt. Eme követ vigasztalan férje állíttatta, akinek karjai közt lehelte ki végső leheletét, és aki Isten oltalma alatt minden tőle telhetőt megtett, hogy enyhítse a halál jeges hidegségét.”

A felirat ennyivel nem ért véget, ugyanis a megemlékezést Alexander Pope egyik verséből vett néhány sorral és bibliai idézettel zárta le a férj, akit nem érdekeltek a költségek, valószínűleg azért, mert eszében sem volt visszafizetni a kölcsönt. A férfi úgy tűnt el a városból, hogy nem rendezte az orvosi számlákat, a szállásdíjat és a temetés költségeit, ugyanis, bár hagyott hátra pénzt, az valójában hamis volt.

A különös üggyel kapcsolatban még 70 évvel később is akadt néhány kósza hír. 1886-ban a Lawrence Gazette több elméletet is felvázolt. Az egyik teória szerint az idegen asszony neve Theodosia Burr Alston lehetett, tehát Aaron Burr lánya, aki 1812 környékén tűnt el a tengerben. A lány eltűnése nyomán több összeesküvés-elmélet született. Az egyik szerint Theodosia csak megrendezte a halálát, mert el akart menekülni a szerelem nélküli házasság elől.

Mivel az ismeretlen nő férje nem hagyta, hogy mások lássák a felesége arcát, ezért a Gazette azt gyanítja, hogy az asszonyt könnyű lett volna felismerni. Egy másik teória azt állítja, hogy nő, valójában férfi volt, ráadásuk nem akárki, hanem maga Bonaparte Napóleon, aki női ruhában bujkált a száműzetése elől.

Egy másik elképzelés szerint az idegen asszony Blanche Fordan, akit az állítólagos férj hipnotizált, hogy így vehesse feleségül, mert a nő valójában másba volt szerelmes. Az, hogy valójában ki fekszik a világ legrejtélyesebb sírjában, ugyanúgy rejtély ma, mint 200 évvel ezelőtt, az viszont biztos, hogy az idegen asszony sírja nagyon népszerű látványosság a turisták körében.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Szellemlány hangja egy sziklából? [Érdekes hangfelvétel]

Érdekes felvételre hívta fel figyelmünket az egyik kedves nézőnk, amelyben állítólag egy rejtélyes női hang …