Amanda Todd végtelen története…

Aki jelen van közösségi oldalakon, figyeli a híreket, az pár napja sűrűn találkozhatott Amanda Todd nevével, és az egy hónapja készült videójával, amelyet amolyan segítség kérésképpen tett közzé a youtube-on.

A 15 éves Amanda Todd 2012 október 10-én, egy hónappal azután lett öngyilkos, hogy egy Youtube videón elmesélte megaláztatásait.
A meztelen fotó elvileg akkor készült, mikor a fiatal lány egy idegen fiúval csetelt, aki arra kérte Amandát, hogy mutassa meg a melleit, aki naivan eleget is tett ennek a kérésnek.

Magyarul feliratoztuk a szóban forgó videót:

 

Sokan miután megnézik a videót, értelemszerűen haragot éreznek… A lány szülei ellen, az emberek ellen, az internet ellen, a facebook ellen, a lány ellen is… Mindenki ellen haragot érzünk, hogy ilyen dolgok megtörténhetnek…

Ha mindenképp haragudni akarunk valakire, vagy megoldást keresünk a problémára… Akkor ki lehet a vétkes abban hogy ilyen dolgok történnek? Lesújtó lesz az eredmény… De emberek, mi vagyunk a probléma. Mi, akik olyan rendszert alkotunk, táplálunk, tartunk fenn, hogy ilyen dolgok előfordulhatnak.

Mi vagyunk azok, akik nem tanítjuk meg a gyermekeinket az empátiára, hogy beletudják képzelni magukat ama személy helyzetébe, mint például a videóban szereplő lányéba. Vagy mikor az internet álcája mögött “trollkodunk” embereket bosszantva. Rengeteg ember el sem tudja képzelni, hogy milyen fájóak lehetnek bizonyos szavak némely embernek, akik nincsenek épp jó passzban… és lehet hogy csak az egy momentum hiányzik neki, amit elkövetünk ellene, hogy valami véglegesen rosszat tegyen magával, vagy akár mással.

Mi vagyunk azok, akik inkább az számítógép elé ültetjük a gyereket, megvesszük neki a legújabb wifi-s mobil telefont, hogy addig se legyen vele gondunk…  Had pötyögjön el magában, azzal nem árt senkinek, addig sem lenn az utcán lóg a haverokkal…  gondolja az önmagát vétlennek képzelő szülő.

Mi vagyunk azok, akik lustaságunkban nem törődünk azzal, hogy a média neveli a gyermekeinket kontrollálatlanul… kénye és kedve szerint… Gondoljunk csak bele, hogy a multicégek milyen egyszerűen  és könnyen győzik meg a fiatalokat, hogy mi a trendi, divatos, mi legyen a véleményük, kiket válasszanak példaképül.  Elképesztően könnyű dolguk van, hiszen őket támogatja a rendszer, amelyet mi táplálunk ugye.

Mit tehetünk akkor?

Figyeljünk oda egymásra, ne idegenedjünk el egymástól!  Gyakoroljuk az empátiát! Ne hagyjuk hogy a rendszer, amelyben élünk, azt tegyen velünk amit akar! Gondolkodjunk!

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Villanyoszlopnak hajtott a kocsijával az anya, hogy bebizonyítsa a gyerekeinek, isten vigyáz rájuk

Az anya egy villanyoszlop felé kormányozta az autót, amelyben benne ültek az 5 és 7 …