Azt hiszi, már halott, pedig még él

Halottnak, vagy legalábbis élőholtnak képzeli magát egy Graham nevű brit férfi, aki a világ egyik legritkább betegségében, Cotard-szindrómában szenved. A kór kilenc évvel ezelőtt kezdődött, amikor súlyos depressziója miatt öngyilkosságot próbált meg elkövetni, ám hiába sikerült az orvosoknak visszahozni őt az életbe, ő azóta szilárdan hisz benne, hogy már átlépett a túlvilágra és csak zombiként létezik a fizikai világban. Nyolc hónappal azt követően, hogy kimentették a fürdőkádból, melynek vizébe áramot vezetett, azzal fordult az orvosokhoz, hogy megállapította saját magán az agyhalált.

temető

Ideje jelentős részét épp ezért temetőkben szereti tölteni, mivel ott lehet a legközelebb a halálhoz, és számos alapvető életfunkciót is csak minimális szinten hajlandó végezni, hosszadalmas terápia eredményeképp. Az “agyhalál” után ugyanis nemcsak a dohányzásról szokott le, de abbahagyta az evést és ivást, valamint beszélni sem volt hajlandó, ezekre ugyanis egy élőhalottnak semmi szüksége.

Mára sikerült nagyjából annyira stabilizálni az állapotát, hogy a létfenntartása ne kerüljön veszélybe, legfőképp pont azért, mert a létfenntartás fogalma egy zombi esetében meglehetősen visszás értelmet nyer. Amint azt a Daily Telegraph című lapnak elmondta, teljesen elveszítette a szaglását és az ízérzékelését, semmiben nem talált már örömöt, a beszédet pedig azért szüntette be, mert “sohasem volt mondanivalója”.

Állapotán egyébként a neurológusok is csodálkoznak, Steven Laureys, a belga Liege Egyetem kutatója például elmondta, hogy sosem látott még olyan embert, aki ilyen csekély agyműködés ellenére képes a saját lábán közlekedni és másokkal beszélni. Az agyműködése mindenesetre valóban a vegetatív állapotban lévőkéhez közelít.

Noha az egyik legritkább betegségként tartják számon a Cotard-szindrómát, így is több százan élnek a világon ebben a betegségben. Nem minden esetben a zombi-tudatban nyilvánul meg a kór, vannak, akik csak a végtagjaikat érzik bénultnak. A betegség kiváltó oka mindig a z extrém súlyos depresszió. Ami Grahamet illeti, az ő állapota az orvosok szerint jelentősen javult az elmúlt kilenc év alatt, bár ma is gyakorta kell egy rendőrnek hazakísérnie valamelyik temetőből.

forrás: webbulvar.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Telefonos horrorlénytől pánikolnak a szülők, de nem igazak a gyerekek öngyilkosságáról szóló hírek

Újra pörög a júniusban egyszer már nagyot menő Momo-őrület, az anorexiás japán horrorlánylényre emlékeztető arc, …