Beindult a nyerészkedés az új influenzával

Rendkívül hatékonyan terjed az az influenzavírus, amely Kínában ütötte fel a fejét márciusban. A kínai hatóságok próbálják megakadályozni, hogy az országon kívülre is kijusson a megbetegedés, de a H7N9 már így is nagy felfordulást okoz: a csirkeszárnyak a gyorséttermek nyakán maradtak, az emberek tömegével vásárolják az influenzától nem is védő gyógynövényeket, és a bűnözők is nyerészkedni kezdtek az új influenzával. Mi történne, ha ideérne a járvány?

A H7N9 jelű influenzavírus az emberre legveszélyesebb influenzavírusok közé tartozik – közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A Kínában márciusban felbukkant új madárinfluenza-törzs eddig 108 embert fertőzött meg (legalábbis ennyit erősítettek meg laboratóriumi vizsgálatokkal), és a fertőzöttek közül 22 ember meghalt. Az új vírustörzs valószínűleg háziszárnyasokról (csirkékről kacsákról) kerül át az emberekre, de pontos forrása és fertőzési módja még ismeretlen.

fh

Az új törzsnek két különlegessége is van. Egyrészt az állatokon alig vagy nem okoz észrevehető tüneteket, ezért is nehéz meghatározni a pontos terjedési módját. Másrészt igen könnyen kerül át állatról emberre, ebben minden korábbi madárinfluenza-törzsnél hatékonyabbnak tűnik, még a 2003 óta 371 áldozatot szedő H5N1-nél is. Az eddigi tapasztalatok szerint még nem következett be a legrosszabb, azaz a vírus még nem terjed emberről emberre, és jó hír az is, hogy Sanghajban (ahol eddig a legtöbb haláleset volt) drasztikusan csökkent az új fertőződések száma, mióta bezárták a baromfipiacokat, ugyanakkor Michael O’Leary, a WHO kínai képviselője még a múlt héten azt mondta, hogy a fertőzött emberek felének nem volt ismert kapcsolata baromfikkal.

forrás: origo.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

VÉGRE KIDERÜLT KI A SZOPATÓFANTOM?

Pár hete, vagy napja történt hogy egy bizarr eset köbányán, amikor a szopatófantomként elhíresült személy …