Családi okokból árulja a veséjét Piroska

Egy magát K. Piroskának nevező hölgy megdöbbentő hirdetést közölt a legnagyobb hazai apróhirdetési portálon: eladó az egyik vesém családi okból. A hirdetésre még lehet jelentkezni.
– Van egy fiam. A volt férjemet ki kellett fizetnem a vagyonmegosztás során. Erre egy ismerősöm adott pénzt, de már kéri vissza. Minimálbért keresek, hitelt nem kapok – ezt írta a magát K. Piroskának nevező hölgy a jofogas.hu-n. A megadott adatok közt az szerepel, hogy az asszony IX. kerületi.
K. Piroska augusztus végén adta fel a hirdetést a IX. kerületből

Dr. Bense Tamás orvos szerint Magyarországon a pénzért történő önkéntes szervadományozás illegális, és súlyos börtönévekkel fenyeget.

Hajógyári, kínai bolt, furgon
A közelmúltban több rémhír is terjedt hazai szervkereskedő bandákról.

– A 2000-es években a Hajógyári-szigeten lévő szórakozóhelyekkel kapcsolatban híresztelték, hogy több fiatal eltűnése mögött szervkereskedők állnak.
– Több városról is állították, hogy a kínai bolt próbafülkéjében eltűnnek az emberek, akiknek kioperálják a szerveiket. Az urbanlegends.hu gyűjtése szerint harminchat magyar városról – Budapest, Miskolc, Szeged – terjed ilyen legenda.

– Szintén több helyszínt jelöltek meg a fekete furgonos emberrabló banda kapcsán, akik azért vitték el áldozataikat, hogy eladják a szerveiket.

– A donáció szigorú feltételekhez kötött és ellenőrzött. Kizártnak tartom, hogy ilyen beavatkozást idehaza elvégezzenek, hiszen nemcsak ki kell venni egy szervet, hanem azt be is kell ültetni – magyarázza a szakember a Borsnak. Azt azonban nem zárta ki, hogy ilyen beavatkozást külföldön elvégezzenek, akár magyarokon is.

A hirdető az árról nem beszélt (képünk illusztráció)

Hasonló következtetésre jutott Sinka Vivien, az Együtt az Eltűnt Gyermekekért Alapítvány munkatársa. Tavasszal egy veszprémi középiskolában tartott előadásán arról beszélt: mivel világszerte virágzik a szervkereskedelem, elképzelhető, hogy eltűnt hazai fiatalok is áldozatul eshetnek.

– Ezt nem lehet kizárni, hiszen vannak olyan magyar fiatalok, akik nyomtalanul eltűntek – erősítette meg Sinka Vivien. Jankai Béla 1993-ban tűnt el Szegeden. Barátaival egy diszkóban volt, kiment a mosdóba, azóta nem látták. Édesapja, idősebb Jankai Béla később arra a következtetésre jutott, hogy fia szervkereskedők áldozata lett. Egy főorvos ismerőse – aki állítólag a WHO és az Egészségügyi Minisztérium között volt közvetítő – állította ezt neki, mondván, egy műtéthez elegendő egy steril garázs és egy sebész. Később egy jós is hasonlót mondott.

Egy veseátültetés feketén is megoldható. Elég egy steril garázs és egy sebész

Hivatalosan ezt sosem erősítették meg, de Magda Marinkó büntetőperében egyszer azt állította: Dél-Magyarországon fiatalokból álló csoport szervátültetéshez rabolt embereket.

250 ezer dollár egy tüdő
Az emberi szervek közül a szaruhártyát, a májat, a vesét, a szívet és a tüdőt lehet átültetni. A legkönnyebben veseátültetés végezhető illegálisan, hiszen a szerv harminchat óráig hordozható, miután kioperálták. Indiában van, aki pár száz dollárért is megválik a veséjétől, de a szerv ára általában 15-85 ezer dollárig (4-23 millió forintig) terjedhet. Egy tüdőért 250 ezret (67 millió Ft) is megadhatnak. 

Talán nem véletlen, hogy a magyar embercsempészettel kapcsolatban déli szomszédunk merült fel már akkor is. Az európai embercsempészet egyik központja ugyanis Koszovóban van. Egy pristinai kórházban 2008-ban legalább harminc veseátültetést végeztek. A főleg kelet-európai betegek 15 ezer eurót (4,5 millió forintot) kaptak szervükért.

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Telefonos horrorlénytől pánikolnak a szülők, de nem igazak a gyerekek öngyilkosságáról szóló hírek

Újra pörög a júniusban egyszer már nagyot menő Momo-őrület, az anorexiás japán horrorlánylényre emlékeztető arc, …