ELHALLGATTATJA A FIDESZ A KIPAKOLÓ ADÓSZAKÉRTŐT?

A parlamentben egyhamar nem fog kiderülni: elcsaltak-e 1700 milliárd forintot a multicégek. A csalásról egy kiugrott adószakértő, Horváth András szólt, aki csak bizottság előtt mondhatná el érveit. A kormány viszont mást akar. Elôbb nyomozást, utána pedig, ha még kell, jöhetne Horváth.

A parlamentben kiderülhetne, hogy Horváth András a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt adószakértője igazat állít-e. Horváth szerint évente 1700 milliárd forintot csalnak el multicégek a költségvetésből. Ahhoz, hogy a politikusok esetleges felelősségére vagy éppen ártatlanságára fény derüljön, bizottságot kellene felállítaniuk. Vagy már egy működő bizottságot megbízni, hallgassa meg Horvá­thot.

Ehhez azonban a pártoknak egymással kellene először dűlőre jutniuk. Mi történt tegnap a T. Házban? Orbán Viktor kormányfô szavaiból az derül ki: addig nem hallgatják meg Horváthot, amíg az ügyészség valamilyen nyomra nem akad.

– Mit akarnak és mit nem? Az MSZP a nemzetbiztonsági bizottság elé vinné Horváth ügyét. Egyébként a múlt héten a Fidesz mellett ők is meglékelték egy külön vizsgálóbizottság felállítását.

– Horváth András a parlament karzatáról, az LMP szakértői páholyából figyelte a szócsatát. Addig, amíg ki nem küldték el onnan.

– Az ügynek van egy másik, politikusokon túli vetülete is. Azt, hogy történt-e adócsalás, az ügyészség vizsgálja.

84775
Horváth András 1993-ig Fidesz-tag, Kőbányán önkormányzati képviselő volt. A NAV-nál 14 évig dolgozott kockázatelemzőként. Hatvanezer oldalnyi iratot gyűjtött össze bizonyítékként a csaló cégekről

Étolajra léptek
(Mit állít Horváth András? Mit cáfol az adóhivatal? )

– 1700 milliárd forint általános forgalmi adót (áfa) csaltak el magyar és külföldi kereskedelmi láncok. Hogyan? Erre két módszerük van:

– 1. módszer: A kár jelentős részét határokon átnyúló adócsaló hálózatok okozzák. A főként gabonaüzletekben, illetve élelmiszeriparban (cukor, kávé, étolaj) érdekelt hálózatok fantomcégeket hoznak létre. 1000 milliárd a becsült kár.

-2. módszer: A csalás másik módja, amikor költségcsökkentési céllal fiktív számlát számolnak el a cégek. 700 milliárd a becsült kár.

– Működik az adóhivatalon belül egy multikat védő rendszer.

– A szlovák cukor eladása különböző láncolatokon keresztül az áfacsalások egyik alappillére. Mindehhez adalékként egy adat: Szlovákia tavaly – papíron –, 156 ezer tonnával több cukorral kereskedett, mint amennyit összesen megtermelt, illetve behozott az országba.

– A NAV feljelentette Horváthot, és cáfolta kijelentéseit. Két, a NAV-tól független adószakértő szintén úgy véli, Horváth megállapításai tévesek.

– Horváth az ügyészségen tett feljelentést.

forrás: borsonline.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Telefonos horrorlénytől pánikolnak a szülők, de nem igazak a gyerekek öngyilkosságáról szóló hírek

Újra pörög a júniusban egyszer már nagyot menő Momo-őrület, az anorexiás japán horrorlánylényre emlékeztető arc, …