Elkerülhető az ingatlanárverés és a kilakoltatás

Az adósok legfőbb réme, az ingatlanárverés és a kilakoltatás elkerülhető – hívta fel a figyelmet társadalmi célú kampányában a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara. Arról kérdeztük a kamarát, mire kell ügyelnie annak, aki valamilyen okból tartozást halmozott fel.

Hazánkban évente 500 ezer végrehajtás indul, és ez a szám évről évre növekszik. Az adósok egy százaléka veszíti el az otthonát vagy fontosabb ingóságait. A végrehajtási ügyeknek azonban nem kell árveréssel végződniük.

Lényeges a fokozatosság

Az ingatlanárverésről és a kilakoltatásról soha nem egyik pillanatról a másikra születik meg a döntés. A nemfizetéstől számítva az utolsó lépésig körülbelül egy-másfél év telik el úgy, hogy az adós folyamatosan tisztában van ügye állásával.

– A végrehajtóknak nem céljuk, hogy elvegyék az adósok lakását, az eljárás lényege, hogy az adós fizesse vissza az elmaradását – mondta lapunknak dr. Schmidt Zoltán elnökségi titkár. – Végrehajtás alatt mindig figyelembe veszik a fokozatosságot, vagyis elsőként nem a lakást árverezik el, foglalják le, hanem a nagyobb értéktárgyakat. Az ingatlan árverésére csak utolsó lépésként kerül sor, ha a tartozó semmilyen hajlandóságot nem mutat a tartozás kiegyenlítésére, vagy nincs lefoglalható vagyontárgya, nincs letiltható jövedelme vagy bankszámlája.

0

Nincs pontosan meghatározva, mekkora tartozásnál árverezik el a lakást, de a gyakorlat szerint egymillió forint alatt ez nem jellemző.

– Kisebb összegénél, például egy-kétszázezer forintnál a hitelezők zöme nem kér ingatlanvégrehajtást – mondta Schmidt Zoltán.

A végrehajtás folyamata

– Jogerős tartozás esetén első lépésként az ingatlan-nyilvántartásba jegyzik be a végrehajtási jogot. Ez azt jelenti, hogy az adós addig nem tudja eladni ingatlanát, míg ki nem egyenlíti a tartozását. Erről a lépésről minden esetben értesítik az adóst – mondta a szakember. – Innentől számítva egy többlépcsős folyamat (körülbelül fél évtől másfél évig terjedő időszak lehet) míg lefoglalják, értékesítik a lakást. Ez időszak alatt az adós bármikor kiegyenlítheti a tartozását, az eljárás bármelyik szakaszában felkeresheti a végrehajtót. Lényeges, hogy tanúsítson megoldást kereső magatartást, vegye fel a kapcsolatot a végrehajtóval. Akár a végrehajtás napján is ki lehet egyenlíteni a tartozást.

– A végrehajtó felveszi a kapcsolatot az adóssal, és ezzel egyidejűleg hatósági átutalási megbízást ad ki az adós bankszámlájára, vagy letiltja a jövedelmét. Amennyiben ebből az összegből belátható időn belül kiegyenlíthető a tartozás, akkor az ügy nem folytatódik tovább. Ha azonban a hatósági átutalási megbízás vagy a jövedelem letiltása nem vezet eredményre, a végrehajtónak kötelessége a korábban lefoglalt ingóságokat és ingatlant a hátralék mértékét figyelembe véve elárverezni, felkutatni és lefoglalni az adós tulajdonában lévő ingóságokat és ingatlant; majd a hátralék mértékét figyelembe véve lefolytatni az árverést.

– Az árverés viszont elkerülhető, amennyiben az adós felveszi a kapcsolatot a végrehajtóval vagy a ­végrehaj­tást kérővel, és megkísérel részletfizetésben megállapodni. A megállapodásra akár a legvégső pillanatban is lehetőség van, tehát az ingatlan árverezésének napján is köthet részletfizetési megállapodást az adós a végrehajtást kérővel, és így elkerülheti későbbi a kilakoltatást.

Forrás: Borsonline.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Villanyoszlopnak hajtott a kocsijával az anya, hogy bebizonyítsa a gyerekeinek, isten vigyáz rájuk

Az anya egy villanyoszlop felé kormányozta az autót, amelyben benne ültek az 5 és 7 …