Esténként csalunk és hazudunk

A nappal viszonylag tisztességes, többé-kevésbé szabálykövető emberek este jóval hajlamosabbak csalni – mutatta ki egy új pszichológiai kutatás. Hogy az erkölcs a sötétben némileg meggyengül, nem új megfigyelés, de most először tudták igazolni ellenőrzött körülmények között, ráadásul a kutatók egy egyszerű magyarázatot is adtak a dologhoz. A sötétnek és az alkoholnak nincs hozzá köze.

A viselkedéskutatók négyféle kísérleti szimulációban mérték a stiklit, illetve annak gyakoriságát. A vizsgálati alanyok mindegyik esetben pénzjutalom reményében töltöttek ki egy tesztet, és lehetőségük volt arra, hogy csalással vagy kisebb hazugságokkal jobb eredményt és ezzel nagyobb jutalmat érjenek el. Az eredmények fő tanulsága, hogy a délután kitöltött tesztekben szignifikánsan többen csaltak, mint a reggeli felmérésekben.

A teszt időpontja érdekes módon azokat befolyásolta leginkább, akik egyébként úgy általában kellemetlennek találják a szabályszegést, vagyis összességében kisebb hajlandóságot mutatnak a csalásra. A reggel erkölcsösként ébredő emberek ezek szerint a nap előrehaladtával egyre nagyobb kísértésbe esnek, a többieknek meg nagyjából mindegy, hogy hány óra van, ők bármikor szívesen kamuznak egy kicsit.

A magyarázat egyszerű és a fáradsággal függ össze: ha az ember kimerültebb, önuralomért felelős képzeletbeli izmai egyre inkább elernyednek. Ha nem vagyunk kipihentek, könnyebben átlépjük azokat a határokat, amiket frissen még fontosnak tartunk. Az este kísérletileg igazoltan a bűnöké, reggel jöhet a lelkiismeret furdalás és az új fogadkozások. Egészen délutánig.

forrás: index.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Telefonos horrorlénytől pánikolnak a szülők, de nem igazak a gyerekek öngyilkosságáról szóló hírek

Újra pörög a júniusban egyszer már nagyot menő Momo-őrület, az anorexiás japán horrorlánylényre emlékeztető arc, …