Félig szintetikus, új létformát állítottak elő tudósok

A kaliforniai Scripps Research Institute kutatóintézet tudóscsoportjának komoly genetikai áttörést sikerült elérniük: a közismert E.Coli baktérium olyan új, félig szintetikus verzióját állították elő a laboratóriumban, aminek a genetikai felépítése különbözik az összes élőlényétől, ami valaha a Földön létezett.

Minden általunk ismert létforma genetikai kódja négy alapelemből épül fel, ezek két bázispárt alkotnak. A génmanipulált baktérium ehhez kapott pluszban még egy bázispárt, amit d5SICS és dNaM kódnevekkel láttak el a genetikusok. A kutatócsoport a kilencvenes évek óta dolgozik ezen a területen, és azt állítják, a részben szintetikus baktérium egyrészt egyáltalán nem veszélyes, másrészt új távlatokat nyithat az orvostudományban. A plusz bázispárt ugyanis a tudósok szabadon programozhatják, és gyógyszerek hatóanyagait építhetik bele, amit a baktérium rögtön a célponthoz is szállít a beteg szervezetében.

ecoli

A módosított E.Coli biológiájában semmilyen aktív szerepet nem játszik az új bázispár, viszont a szaporodásakor a baktérium továbbörökíti a DNS-e szintetikus részét is.

Floyd Romesberg, a kutatócsoport vezetője a BBC-nek adott nyilatkozatában úgy magyarázta az áttörést, hogy a DNS eddigi, négy betűből álló ábécéjéhez sikerül hozzátenniük kettőt. Minden földi élőlény összes genetikai információját, az egysejtűekből az emberig ez a négy betű kombinációi írják le, és a tudósoknak most rendelkezésre áll két plusz betű.

Ahogy a genetikai áttörések általában, ez a kutatás is kicsit úgy hangzik, mint egy katasztrófafilm háttérsztorija, a tudósok azonban mindenkit megnyugtatnak, aggodalomra semmi ok, a kísérlet, és a részben szintetikus E.Coli tökéletesen biztonságos. Ezt arra alapozzák, hogy a baktérium csak a laboratóriumban fenntartott, nagyon speciális körülmények között, és az ott megkapott állandó trifoszfát-utánpótlás hatására tartja meg a mesterséges bázispárokat a DNS-ében. Ha kikerülnek ebből a környezetből – tehát mondjuk valahogy megszöknek a laboratóriumból – a DNS-ük rövid úton visszaalakul a természetes formájába.

Azt azonban a kutatók is elismerik, hogy a biológia rendszerek átprogramozásának lehetősége komoly aggályokat vet fel, sok szinten.

forrás: index.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Telefonos horrorlénytől pánikolnak a szülők, de nem igazak a gyerekek öngyilkosságáról szóló hírek

Újra pörög a júniusban egyszer már nagyot menő Momo-őrület, az anorexiás japán horrorlánylényre emlékeztető arc, …