Furcsa dolgok, amelyeknek gyűjtői bekerültek a Guinness-rekordok Könyvébe

Megkövesedett széklet, hátvakaró, de  is szerepelnek a tízes listán.

 

Matricát, bélyeget vagy szalvétát gyűjteni már nem annyira menő, mint néhány évtizeddel ezelőtt volt, ugyanis napjainkban az egyediség a divat, tehát sokan próbálnak olyasmit gyűjteni, ami másnak eszébe se jutna.

Ennek az eredménye, hogy néhány ember kifejezetten furcsa dolgokból állítja össze a kollekcióját, amivel akár a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerülhet a neve.

Hátvakarók: Fayetteville-be található Manfred S. Rothstein bőrgyógyászati klinikája, ahol megtekinthető a világ legnagyobb hátvakaró gyűjteménye. A kollekció több, mint nyolcszáz hátvakaróból áll.

Az orvos rendelőjében és az oda vezető folyosón található tárgyak között akad például egy, ami bivaly bordából készült, de három olyan elektromos hátvakaró is, ami még az 1900-as években készült.

Dalekok: Aki szereti a Dr. Who sorozatot, az tisztában van azzal, hogy a dalekok Dr. Who nemezisei egy idegen bolygóról. Az angliai Doncasterben élő Rob Hull azonban nem rajong a sorozatért, mégis a dalekok gyűjtésével került be a Guinness-rekordok Könyvébe.

Hull egyszerűen csak gyerekkora óta szereti a robotszerű, közlekedésre és támadásra használható, páncélos játékot. A mániája akkor kezdődött, amikor kisfiúként hiába kérte az anyját, hogy vegye meg neki a játékboltban látott dalekot.

Hull akkor megfogadta, hogy egyszer majd megveszi magának a játékot.

Ez 29 évesen jutott az eszébe. A férfi akkor megvette a gyűjteménye első darabját, majd 2011-re 571 darab dalekot szerzett, ezzel pedig világrekordot állított fel.

A siker elérése után, Hull nem hagyta abba a dalekok gyűjtését, aminek a felesége egyáltalán nem örül. A nő őszintén elmondta, hogy utálja ezeket a dolgokat, de sejti, hogy ez csak tovább bátorítja a férjét.

Megkövesedett széklet: George Frandsen ma már 1277 darab kaki tulajdonosa. A nagyon furcsa kollekcióval 2006-ban került be a világrekordok könyvébe. A siker után a férfi a Floridai Múzeumnak adta a gyűjteményt azért, hogy egy évig állítsák ki. A múzeumba ellátogatók 8 országból összegyűjtött megkövesedett székletet nézhetnek meg.

Hamburgeres cuccok: Ahogy sokan mások, úgy Harry Sperl is szereti a hamburgert, de míg más az ételt rendeli, ő a hamburgerhez köthető tárgyakat gyűjti.

A kollekciója ma már 3724 darabból áll, ezért nem csoda, hogy Sperl megkapta a Hamburger Harry becenevet.

A férfi eleinte csak kelléknek vett néhány dolgot, mert el akart adni egy vintage tálcát, amire rátette a hamburgeres tárgyakat, hogy ezzel tegye vonzóbbá a látványt. Ekkor kezdődött a mániája, ugyanis csak a móka kedvéért, folytatta a gyűjtést. Hamarosan már a barátai is hamburgeres dolgokkal lepték meg.

A világrekordok könyvébe bekerült Sperl már rendelkezik hamburgeres vízággyal és egy testre szabott hamburgeres Harley Davidsonnal. A férfi most azt tervezi, hogy sajtburgeralakú múzeumot nyit a kollekciónak.

Bóják: Elég csak elképzelni, hogy milyen súlyos sérülést lehetne okozni 500 közlekedési bójával, ám az Angliában élő David Mordan nem ezért kapott rá a különös szenvedélyére. A férfit akkor vált mániákussá, amikor egy közlekedési bójákat gyártó gyárban dolgozott.

1986-ban egy rivális cég azzal gyanúsította Morgan munkahelyét, hogy azok ellopták az egyik dizájnjukat. Morgan a vád miatt nyomozni kezdett, hogy bebizonyítsa, hogy nem történt lopás. Ez az incidens volt az, ami végül elindította a gyűjtői szenvedélyt. A világrekorder Morgan elárulta, hogy a több száz darab bója mindegyikét becsületesen szerezte.

„Ne zavarj” feliratok: Rengeteg ember, ha elutazik valahova, akkor szeret valamilyen emléket hazavinni, ami mindig eszébe fogja juttatni az adott tájat. Lehet ez egy felső, bögre, hógömb vagy például kulcstartó.

Rainer Weichert azonban nem klasszikus emléktárgyakat gyűjt, hanem a „Ne zavarj” feliratú táblákat. A Németországban élő Weichert 2014-ben 11 570 ilyen táblát mondhatott a magáénak. Ezeket hotelekből, hajókról, vagy repülőkről szerezte.

A 188 országból származó táblák egyik legértékesebbje az, amelyet 1936-ban, a berlini olimpiai faluból szerzett. Egy másik különleges darab a 106 éves tábla a kanadai General Brock Hotelből.

 

Esernyőtok: Valószínűleg Nancy Hoffman az egyetlen ember a világon, aki esernyőtokokat gyűjt. A nő 730 darabbal írta be magát a világrekordok könyvébe. A szép gyűjteménnyel rendelkező asszony 1996-ban döntött úgy, hogy múzeumot nyit a házában, ahova azóta bárki ellátogathat, aki kíváncsi az esernyőtokokra, amelyek több, mint 50 országból származnak. Hoffman harmonikaszóval szórakoztatja a vendégeket.

Gyorséttermi játékok: A Fülöp-szigeteken nőtt fel Percival R. Lugue, aki annyira vigyázott azokra a kis játékokra, amelyeket a gyors éttermekből szerzett, hogy lassan kötődni kezdett hozzájuk, és soha nem hagyott fel a gyűjtésükkel.

Napjainkban Lugue 14 500 darab ilyen játék büszke tulajdonosa, ezzel pedig egyedül van a világon, ezért kerülhetett be a világrekordok könyvébe 2014-ben. A siker után Lugue kijelentette, hogy eszében sincs leállni, ellenkezőleg, azt tűzte ki célul, hogy összegyűjti a világon létező összes gyors éttermi játékot.

Dinoszaurusz játékok: Rengeteg kisgyerek irigykedve nézheti Randy Knol dinoszauruszgyűjteményét. A férfi akkor kezdte a gyűjtést, amikor a hatvanas évek egyik karácsonyára Frédi Béni szettet kapott.

Knol saját becslése szerint ma már minimum 5-6 ezer darab dinoszaurusza van, amiket dobozokban és táskákban tart. Habár a Guinness rekordok bizottságának még ellenőriznie kell a kollekciót, mégis nagyon valószínű, hogy Knol világrekorder. A férfi elárulta, hogy ismert néhány embert, akinek több dinoszaurusz játéka volt, de azok már mind halottak.

Miniatűr székek: Barbara Hartsfield csak hétvégi hobbiként kezdte gyűjteni a picike székeket, de mivel 10 éven át kitartott a hobbi mellett, ezért 2008-ra már 3000 miniatűr szék büszke tulajdonosának mondhatta magát. A hölgy kollekciója ma már múzeumban van, ahol az érdeklődök pici székeket láthatnak kis madáretetőkben vagy palackokban.
(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

 

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Telefonos horrorlénytől pánikolnak a szülők, de nem igazak a gyerekek öngyilkosságáról szóló hírek

Újra pörög a júniusban egyszer már nagyot menő Momo-őrület, az anorexiás japán horrorlánylényre emlékeztető arc, …