GYALOG INDULNÁNAK EL A MENEKÜLTEK A KELETIBŐL PÉNTEKEN – SOKKOLÓ VIDEÓVAL

A migránsok napok óta várakoznak arra, hogy felszállhassanak egy Németországba tartó vonatra. Amikor beérkezett egy vonat, szinte ölték egymást a helyekért. Cikkünk folyamatosan frissül.

8.10.: 
A rendőrök csendben, szó nélkül megnyitják a Keleti pályaudvar kapuit. Három perc múlva az első tétova menekült zavartan jön be az ajtón, társai a rácson kívül, gyanakodva nézelődnek. Azonban ez csak az első perc, negyed kilencre elszabadul a káosz, mikor látják: a hatos vágányon vonat áll.

8.17.: 
A menekültek nyolcvan százaléka tapsolva, füttyögve rohan be, egyre többen préselik be magukat a dupla szárnyú ajtón, egymást segítve, hol egymáson átesve próbálnak feljutni.

8.20.: 
A kezdeti lelkesedes gyanakvásba csap át, egyre többen érdeklődnek: hová megy a vonat. A dolog szépséghibája, hogy ez a vonat nem az Ígéret Földjére viszi őket, hanem csak a Vasúttörténeti Emlékpark reklámyszerelvénye, amit a hatos vágányon parkoltatnak.

8.30
.: Szinte az összes ember leszáll, mikor a hangosbemondón angolul közlik: minden nemzetközi járatot töröltek. Inkább a peron szélén, feszülten sorakoznak. Közben pár MÁV alkalmazott is megzavarodnak: Nekünk erről nem szóltak!

8.45.:
 Szinte elszabadul a pokol, mikor egy GYSEV járat begördül, még nagyobb fütty és ordítás kíséretében rohamozzák meg, egymáson átugorva, verekedve próbálnak feljutni, vagy legalább gyermekeiket feljuttatni.

A vonat Sopronból jött, a leszálló utasok meglepetten néznek a könyörgő tömegre. A kalauz igyekszik megállítani a tömeget, de sikertelenül. A leszállók után végül felrohannak. Egy ordító csecsemőt hatalmas harc árán juttatnak fel.

9:10
.: Bemondják: mindenkit leszállítanak a vonatról. A menekültek azonban a tömött vonaton állnak, bent egy tűt sem lehet leejteni.

9:40
.: Egy idős magyar házaspár zavartan próbál feljutni a bőrönddel: 
- Ez egy soproni járat, itt a helyjegyünk rá – mondja az asszony. – Megpróbáltam felmenni, de nem jutottam messzire. Azt mondják, leszállítanak mindenkit. Azt hiszem, késünk… – jegyzi meg a férfi.

10.30.: A migránsok nyugodtabbak, de sokakat megtévesztett, hogy a mozdony elején német felirat és képek hirdetik: páneurópai piknik.

– Senki nem szólt semmit, nem értjük. Az ajtók kinyíltak, azt hittük, felengednek. Aztán mondták, hogy nem, de hirtelen jött a következő vonat, viszont információt még most sem kaptunk – mondja síró hangon egy kétgyerekes anya.

10.50.: Az élet a látszólagos nyugalom után felbolydul, a rendőrök gyülekeznek, a vagonokat kezdik biztosítani, azt mondják: a vonat elindul. Sok migráns tétovázik, van, aki leugrál, a menekültek és az utasok egymás mellett ülnek, teljes zavarban vannak:

– Ausztriába megy? – kérdezi a kétségbeesés határán egy szír férfi: – Sopron, nekem oda szól a jegyem – csóválja a fejét egy magyar nő. Egyre többen szállnak le, félnek, hogy az útbaeső bicskei táborban leszedik őket a vonatról.

11.15.: Elkezdik bezárni az ajtókat, a vonat mozdony felőli vége tele van, de a másik vége szinte üres, több a magyar. Pár perc múlva a vonat egy taps kíséretében hirtelen elindul, az ott maradtak értetlenkednek:
– Velünk mi lesz?! – kérdezi riadtan egy fiatal fiú.

12.15.: 
Újabb vonat gördül be a pályaudvarra, a korábbi káosz ismétlődni látszik, az emberek megrohamozták a vonatot, a kisgyerekeket az ablakon próbálják a vonatra tuszkolni a szülők, két fiatal férfi segít nekik. Úgy tudjuk, a Sopron felé robogó vonaton nyugodtak az emberek, pedig már tudják: nem nyugatra viszi őket.

12.20.: 
A vonat Győrbe megy, menekültek közt terjed a hír, miszerint onnan már regisztráció nélkül Bécsbe küldik őket.

12.29.: Megállt Bicskén az a vonat, amely délelőtt indult el; az MTI helyszínen levő tudósítójának beszámolója szerint rendőrök kisebb csoportokban buszokhoz próbálják kísérni a bevándorlókat, hogy a bicskei befogadóállomásra szállíthassák őket.

Mindenkit leszállítanak, aki nem rendelkezik érvényes okmányokkal. 
A helyszínen mintegy húsz rendőrségi jármű látható, autók, kisbuszok és terepjárók, valamint személyszállításra alkalmas buszok.

A helyszínen tolmács segítségével tájékoztatják a migránsokat, hogy a táborban étel és szállás várja őket, valamint hogy érvényes okmányok nélkül nem tudnak továbbutazni.

A migránsokat kisebb csoportokban próbálják a buszokhoz kísérni, ugyanakkor a bevándorlók azt skandálják, hogy “No camp!” vagyis nem akarnak a táborba menni, és tüntetőleg a síneket az állomás épülete előtti parkolóval összekötő aluljáróban maradtak. (MTI)

13.07.: A rendőrség sorfala között a bevándorlók sorra szállnak vissza a Bicskén veszteglő vonatra – jelentették a helyszínről az MTI tudósítói csütörtök kora délután.

A tudósítók beszámolója szerint a síneket az állomás épülete előtti parkolóval összekötő aluljáróból a rendőrök visszaterelték a peronhoz az addig leszállt mintegy 100 bevándorlót, akiknek a zöme felnőtt férfi, de a csoportban néhány nő és gyerek is látható volt.

A bicskei pályaudvar fogad vonatokat, Győr felől már több szerelvény is áthaladt, illetve megállt az állomáson. Az arról leszálló utasokat rendőrök kísérték ki a pályaudvarról a bevándorlók között – számoltak be az MTI tudósítói.

A rendőrök tolmács segítségével tájékoztatták a migránsokat, hogy érvényes okmányok nélkül nem tudnak továbbutazni, a bicskei táborban ugyanakkor étellel és szállással várják őket. A migránsokat megpróbálták buszokhoz terelni, azonban ez nem járt sikerrel, mert a síneket a pályaudvar előtti parkolóval összekötő aluljáróból nem mentek fel és azt skandálták, hogy “No camp!” vagyis azt, hogy nem akarnak a táborba menni.

14:02.: A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona a Keleti pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón elmondta, Budapestről nem indulnak közvetlen járatok Nyugat-Európába. A döntést az utasok és a dolgozók biztonsága érdekében hozták meg, az indokok: a vonatok túlterheltsége, és a “jegyekkel kapcsolatos visszaélések”

14:43.: A Bicskén leszállított menekültek – akiket a helyi táborba próbálnak eljuttatni – közül egy édesanya és a karjai közt tartott csecsemő, valamit egy férfi napközben a sínek közé került, előkerült egy videó arról, hogy pontosan mi történt velük.

14:53.: Papp Károly országos rendőrfőkapitány műveleti területté nyilvánította a bicskei vasútállomást. Az állomást így el kell hagyni a helyszíen lévő újságíróknak. Az MTI helyszínen lévő tudósítója szerint többen rosszul lettek a napon vesztegelő vonaton és a peronokon, de a menekültek még vizet sem fogadnak el a rendőröktől, kizárólag az önkéntesektől. A helyszínen a mentők is jelen vannak, és folyamatosan nő a Bicskére érkező rendőrök száma.

15:05.: A Keleti pályaudvaron már mindenki tudja a menekültek közül, hogy aki vonatra száll, sosem jut el a végcélig, csupán Bicskére:
– A magyar segítők terjesztették el, már csak az száll fel a vonatra, aki hülye – szögezi le egy férfi. Elárulja: az ittlévő emberek fele, mintegy 1500 ember, dőlt be a soproni végcélnak. Eközben az ittmaradt menekültek ismét tüntetni kezdtek, hangosan skandálva indultak a pályaudvar felé, miközben azt üvöltik: Germany! Merkel! A rendőrök órák óta először ismét gyülekeznek.

15:56.: Az ORFK honlapján cáfolta, hogy műveleti területté nyilvánította volna a bicskei pályaudvart, ahogy arról korábban az MTI tudósítója beszámolt. A Keleti pályudvarról Sopronba indult, de Bicskén vesztegelő vonat továbbra is az állomáson van., az újságírókat pedig továbbra sem engedték vissza a peronokra.

16:26.: A MÁV Zrt. korábbi bejelentése alapján, miszerint szünetelteti a Nyugat-Európába tartó közvetlen járatait, az ORFK közölte honlapján, hogy megszűnt a rendőri jelenlét indoka, így mérsékelt létszámmal maradnak jelen a Keleti pályaudvarban. Továbbra is biztosítják a közrendet, és -biztonságot, valamint a vonatok zavartalan működését – számolt be az MTI.

17:02.: A Keleti pályaudvarról indított vonatok közül a harmadik megérkezett Győrbe, ahol körülbelül nyolcvan embert szállítottak le, majd a rendőrök a váróterembe irányították őket.

17:10.: Begördült a győri vonat, azonban rá se hederítettek, csupán két ember szállt fel. A többiek a rendőrsorfal mellett riadtan mutogattak, jeleztek neki: nehogy felszálljon, a férfi azonban maradt. Nem sokkal korábban elvezettek egy rendzavaró magyar férfit a rendőrök. Az arra tévedő járókelő férfi káromkodott és sértegette a menekülteket, majd bemutatott nekik, a menekültek pedig viszonozták a mutogatás. Egy szír férfi dühös lett, társai csillapították le, a magyar férfit egy magyar nő próbálta nyugtatni, azonban őt nem sikerült, az állomás belső részén posztoló zsaruk kimentek, és elvezették.

40865

Civilek élelmiszert hoznak illegális bevándorlóknak a győri vasútállomás váróteremében
17:25.: A délutáni közös ima után közel kétszáz ember maradt ülve a Keleti pályaudvarnál, a rendőrség továbbra is jelen van mérsékelt létszámmal, napok óta nem volt ekkora nyugalom.

19:35.: Osztrák önkéntesek szállítanák a menekülteket Budapestről Ausztriába, a kezdeményezés csütörtöki értesülés szerint vasárnap veszi kezdetét. A tervek szerint az első autók a bécsi Prater stadion parkolójából indulnak vasárnap délelőtt tizenegy órakor. Eközben az Index szerint a Keletinél ragadt menekültek azt tervezik, hogy pénteken reggel 10 órakor gyalog indulnak el Ausztria felé.

19:55.: Bicskén a helyszínen tartózkódó tudósítónk szerint a menekültek közül körülbelül 30, többségében nő és gyermek önként elhagyta a bicskei állomáson veszteglő vonatot, őket a rendőrök egy buszhoz kísérték, amely a befogadóhelyre viszi őket.. Mintegy ötszáz bevándorló tartózkodik még a Bicskén megállított vonaton, “passzív ellenállásban vannak” – közölte Balázs László rendőr ezredes csütörtök este Budapesten, a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztatón. Balázs hangsúlyozta: a szerelvényen ülők nem vonhatják ki magukat az igazoltatás alól, ugyanakkor, ha leszállnak a vonatról és együttműködők, akkor az igazoltatást követően átadják őket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) munkatársainak, és a bicskei nyitott befogadó állomásra kerülnek. Amennyiben nem kívánják alávetni magukat az eljárásnak, úgy tekintik, hogy hallgatólagosan kivonták magukat a menedékkérelem alól, és ügyüket idegenrendészeti eljárásban bírálják el. Utóbbi akár kitoloncolással is járhat.

Rendőrök az illegális bevándorlókkal a budapesti Keleti pályaudvarról Sopronba közlekedő, Bicskén megállított vonat mellett 2015. szeptember 3-án.
20:40.: Még mindig több ezer illegális bevándorló van a Keleti pályaudvar környékén – jelentette az MTI helyszíni tudósítója csütörtök este. A téren rendszeresen szónoklatokat tartanak, a beszédek közben egyebek mellett azt skandálják angolul, hogy “Németország, Németország, ahová menni akarunk”. A szónokok közül többen is arra bíztatták az embereket, hogy pénteken gyalogosan induljanak el Ausztria felé. A látható rendőri készenlét jelképes az elmúlt napokéhoz képest – mondta a tudósító.
Migránsok demonstrálnak a Keleti pályaudvar előtt
21:31.: Továbbra is a nagyszentjánosi vasútállomáson van 39, zömében szír migráns, akiket ott szállítottak le a Budapestről Győrbe tartó járatról – jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója csütörtök este. A tudósító szerint a menekültek a rendőrök gyűrűjében egy tolmács segítségével azt hajtogatják, hogy nem hajlandóak felszállni a buszra, amely a bevándorlási hivatal győri irodájába vinné őket. A többségében fiatal férfiakból álló csoport nem fogad el ételt és vizet sem a rendőröktől, sem pedig az önkéntesektől.
forrás: borsonline.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Megtalálták az örök élet elixírjét – egy sírban

EGY ŐSI TAOISTA SZÖVEG ALAPJÁN AZ „ÖRÖK ÉLET ELIXÍRJEKÉNT” AZONOSÍTOTTÁK A RÉGÉSZEK AZT A FOLYADÉKOT, …