Hány perc alatt tudod megoldani ezt a középkori matekpéldát?

Sokat esik szó manapság arról, mit, és hogyan tanítanak matematikáról a gyerekeknek, mennyire életszerűek a példák, vagy mennyire nehezek.

A 12. században, Sevilla-i János tudós által készített Liber mahameleth matematikáról szóló könyve még az életre tanított – írta meg a mult-kor.hu. Az alapvető osztás-szorzás mellett segített megtanulni nyereséget számolni, munkások bérét meghatározni, és még sorolhatnánk.

Az akkori példák most nagyjából gimnáziumi feladatnak felelnek meg, lássuk, te hogy birkózol meg velük?

1. “Egy városba egy hírnököt menesztettek, aki naponta 20 mérföldet képes megtenni. Öt nappal később utána küldtek egy újabb hírnököt, aki napi 30 mérföldet képes menetelni. Hány napja menetel az első küldönc, amikor a második utoléri?”

2. “Egy hírnököt küldtek egyik városból egy négyszáz mérfölddel távolabbi városba, az említett ember naponta 20 mérföldes utat képes megtenni. Egy másik küldönc 15 nappal később indul el ugyanabban az irányba, ő azonban gyorsabban megy, így egy időben lépik át a távoli város kapuját. Hány mérföldet képes megtenni a második hírnök egy nap alatt?”

3. “Egy nap alatt egy kígyó az üregéből a hossza harmadával bújik elő, míg a hossza negyedével mindennap visszacsúszik. Hány napig tart, amíg az állat teljesen előbújik?”

Akkor jöjjenek a megoldások:

1. Az első hírnök 15. napja menetelt, amikor társa utolérte.

2. A második küldöncnek naponta 80 mérföldet kell megtennie, hogy utolérje az elsőt.

3. 9 és 3/7 nap alatt fog teljesen előbújni a kígyó.

Forrás: lemon.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Telefonos horrorlénytől pánikolnak a szülők, de nem igazak a gyerekek öngyilkosságáról szóló hírek

Újra pörög a júniusban egyszer már nagyot menő Momo-őrület, az anorexiás japán horrorlánylényre emlékeztető arc, …