Ilyen mikroszkopikus állatkák élnek az arcodon

A kutatók szerint generációról generációra hurcoljuk át a rajtunk élő apró állatkákat. Benn laknak a hajunkban, mászkálnak az arcunkon, a ruháinkban, s mivel minden családé, illetve populációé másmilyen, egészen bizarr családfát rajzolnak ki.

Aprócska, nyolclábú kis atkák randalíroznak most is az arcodon és a hajadban, csak épp szabad szemmel nem láthatók. Reménykedhetnénk abban, hogy azok, akik naponta mosnak hajat, arcot pedig legalább háromszor napjában, azok mentesülnek a családi áldás alól, de rossz hírünk van: a tudósok által megvizsgált személyek száz százalékánál kimutathatók voltak az atkák.

Csak hogy akkor már tudjuk is, kikkel élünk együtt: a Demodex atkák egy csoportja, a Demodex folliculorum a szőrtüszökben él, elszaporodásuk nagyfokú hajhullást, viszketést okoz.

Az atkák másik csoportja, a Demodex brevis az arcbőrön a faggyúmirigyekben telepszik meg, és vígan táplálkozik az ott található fehérjével és zsírral. Ott élnek a szemöldökünkben, csúszdáznak a szempilláinkon, viháncolnak a füleinkben, és testünk szőrös bőrfelületein.

A legtöbb ember annyira hozzászokott már az atkákhoz, hogy azok nem okoznak problémát, de különböző enyhe bőrbetegségekért bizony felelősek lehetnek. Cserébe a lelkes tudósoknak sokat mesélnek családunkról, történelmünkről, hiszen ha távoli tájra költözünk, akkor is jönnek velünk, és szépen örökítjük tovább őket.

Az atkák mélyreható vizsgálata alapján a tudósok megerősítették azt a feltételezést, miszerint az egész emberiség visszavezethető egy kis csoport ősre (és azok atkáira), akik aztán szétszóródtak a világban.

forrás: lemon.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Telefonos horrorlénytől pánikolnak a szülők, de nem igazak a gyerekek öngyilkosságáról szóló hírek

Újra pörög a júniusban egyszer már nagyot menő Momo-őrület, az anorexiás japán horrorlánylényre emlékeztető arc, …