Itt a bizonyíték, hogy az iskolai agymosás egész életünkre kihathat

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint élethosszig tartó hatást gyakorolt a náci propaganda azokra a gyerekekre, akik a náci uralom idején jártak iskolába. A vizsgálatok eredményei alapján megállapítható, hogy a második világháború gyermekei sokkal negatívabb nézeteket képviselnek a zsidókkal kapcsolatban, mint a háború után született korosztályok – írta meg az MTI.

Hans-Joachim Voth, a Zürichi Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik írója elmondta, hogy azoknál a fiataloknál, akik totalitárius rendszerben töltik el a legfogékonyabb éveiket fejlődésük szempontjából, a rendszer bukása után sem tudnak megszabadulni annak hatásától.

13758555746aa9ac_l

Az amerikai és svájci kutatók a tanulmány elkészítése során olyan 1996 és 2006 között készült német közvélemény-kutatások adatait vizsgálták, amelyek kitértek a zsidókkal kapcsolatos nézetekre is. Összesen 264 német település 5300 lakosának válaszait tanulmányozták. A kutatás során kiderült, hogy az 1930-as évek szülöttei vallják a legszélsőségesebb antiszemita nézeteket attól függetlenül, hogy a náci birodalom bukása óta eltelt egy fél évszázad.

Nem csak arról van szó, hogy a náci iskolák hatékonyan működtek, Hitler uralma alatt az antiszemitizmus az iskolán kívüli tevékenységekbe is beszivárgott. Előfordult, hogy a náci tanítók feladatként adták ki a diákoknak, hogy templomi feljegyzésekben kutassanak kikeresztelkedett zsidók nevei után. Az iskolások munkáját később felhasználták a deportálandó zsidók jegyzékeinek összeállításakor – mondta a kutatóközpont vezetője.

Benjamin Ortmeyer, a frankfurti Goethe Egyetem náci oktatást vizsgáló kutatóközpontjának vezetője értékes kutatásnak tartja a tanulmányt, hiszen a propaganda ilyen hatásait ez idáig nem tárták fel, a náci tömeggyilkosságok brutalitása mellett az agymosást, mint bűntettet eddig többnyire figyelmen kívül hagyták.

forrás: lemon.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

VÉGRE KIDERÜLT KI A SZOPATÓFANTOM?

Pár hete, vagy napja történt hogy egy bizarr eset köbányán, amikor a szopatófantomként elhíresült személy …