Izgalmas kísérletek, amiket te is elkészíthetsz otthon!

Ha iskoláskorú gyerekeid, vagy érdeklődő barátaid vannak, nagyon nagy jó pontot szerezhetsz azzal, ha modern Öveges professzorként megmutatsz néhány egyszerű, ám annál látványosabb trükköt.

Miért nem ég el a vízzel töltött lufi?

Fogj egy felfújt lufit, és tartsd a gyertya lángja fölé. Egy ponton szét fog robbanni (ha gyerekek vannak, tessék tisztes távolságra rakni őket tőle). Aztán fogj egy másik lufit, töltsd meg vízzel, és azt tartsd a láng fölé, majd magyarázd meg az álmélkodó közönségnek, ez miért bírta olyan sokáig a tüzet.

Kilyukasztott zacskó, amiben benne marad a víz

Egy műanyag zacskót tölts meg félig vízzel, kötözd be a tetején, majd egy hegyes ceruzát szúrj át rajta, a víz nem fog kijönni. Viszont ha előre beledöföd a ceruzát, és utána töltöd meg vízzel, azt inkább a csap felett csináld!

A káposzta is lehet látványos

Fogj négy edényt, tegyél mindegyikbe vizet, és különböző színű ételfestékeket (nem, meginni nem ér, ezek a színezékek károsak a gyerekek egészségére). Tedd a káposzta leveleket aljukkal lefelé az edényekbe úgy, hogy egy részük kilógjon. Egy éjszaka alatt felszívják a színes vizet, és ők is színesek lesznek. A kísérlet fehér virággal is eredményes lehet.

Miért nincs árnyéka a tűznek?

Fogj egy hosszú gyufát, gyújtsd meg, majd  tartsd a fal elé, és világítsd meg zseblámpával. A kezed, a gyufaszál árnyéka megjelenik, ám a lobogó lángé nem, mivel az átengedi a fényt.

Látványos cukorkristályok

Végy fél kiló cukrot, és add hozzá 2,5 dl vízhez. Forrald fel (de ne égesd oda), majd hűtsd le, közben pedig áztass bele legalább fél órára pálcikákat.  Amikor a szirup lehűlt, töltsd magas falú üvegekbe, A megtörölt pálcikát mártsátok  cukorba, és tegyétek a pohárba úgy, hogy ne érjen hozzá sem az aljához, sem az oldalához. Az edényt hűvös helyen tartva egy hét alatt gyönyörű cukorkristályok nőnek a pálcikákon, amikkel akár teát is lehet kevergetni.

Így úszik a tojás

Tegyél egy tojást egy pohár vízbe. Ha friss, a pohár alján fogod megtalálni. Fogj egy másik poharat, abba tegyél meleg vizet, és 4-5 evőkanálnyi sót.Ha a víz lehűlt, tedd bele a tojást, ami láss csudát, a felszínen lebeg. A magyarázat a sűrűségben rejlik, a sóoldat sűrűsége nagyobb, mint a tojásé, ezért emelkedik az ki a vízből.

Forrás: lemon.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Telefonos horrorlénytől pánikolnak a szülők, de nem igazak a gyerekek öngyilkosságáról szóló hírek

Újra pörög a júniusban egyszer már nagyot menő Momo-őrület, az anorexiás japán horrorlánylényre emlékeztető arc, …