Játék a veszélyes vírusokkal?!

Egy éve az amerikai kormány két tudományos lapot megkért arra – a Science és a Nature magazinokat -, hogy részleteket ne közöljenek egy laboratóriumban létrehozott mutáns vírussal kapcsolatban. Mindezt azért, hogy olyanok ne tudjanak előállítani milliók halálát okozó vírusokat, akik az emberiség létét veszélyeztetik.

A vírus a H5N1 madárinfluenza egyik törzse, amelyet génmódosítással hoztak létre Hollandiában. Az állatkísérletek során a vadászgörények minden korábbinál fertőzőbbnek bizonyultak.

swine_flu_h5n1_quiplash

A két szaklap megfontolás tárgyává tette a továbbiakban, hogy mennyire részletesen jelentessen meg lehetséges közegészségügyi járványokra figyelmeztető írásokat.
„A tudományos szerkesztők mérlegelni fogják, miként járhatnak el a legjobban” – nyilatkozta Bruce Alberts, a Science főszerkesztője.

_42319476_avianflu203bHozzátette, „mindenképpen tisztázni kell ugyanakkor azt, hogyan tenné elérhetővé az amerikai kormány az információkat azon felelős tudósok számára, akik ezt kérik”.
Időközben idén nyáron az egyik legnépszerűbb kaliforniai természeti park, a Yosemite Nemzeti Park látogatóit a parkban terjedő halálos Hantavírus miatt fokozott éberségre intették.

A vírus súlyos tüdőelégtelenséget okoz és nincs ellene ismert gyógymód. Az első tünetekig akár hat hét is eltelhet, a halálozási arány pedig 30 százalék is lehet.
Időről időre felüti a fejét a világ egy-egy pontján olyan megmagyarázhatatlan járvány amely hirtelen fellángol, de olyan hirtelen el is tűnik. A biológiai fegyverkísérleteket nyíltan egy ország sem vállalja, de tény, hogy a második világháború lezárása óta több alkalommal is napvilágot láttak olyan bizonyítékok, hogy az emberiséget potenciálisan veszélyeztető laboratóriumi vizsgálatok tovább folynak. De ennek a fajta hadviselésnek nem lesznek győztesei.

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Telefonos horrorlénytől pánikolnak a szülők, de nem igazak a gyerekek öngyilkosságáról szóló hírek

Újra pörög a júniusban egyszer már nagyot menő Momo-őrület, az anorexiás japán horrorlánylényre emlékeztető arc, …