KIŰZIK AZ ALULJÁRÓKBÓL AZ ALKALMI ÁRUSOKAT!

Háborút indít ősztől az aluljárókban kialakult zsibvásárok ellen a Fővárosi Önkormányzat. A járókelőket jogosan háborítja fel a lomok felett üvöltöző árusok tömege, az eladók piacokat hiányolnak.

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében tavaly november óta az önkormányzatok nem járhatnak el szabálysértési hatóságként az illegális árusokkal szemben – miután a rendőrök és a közterület-felügyelők csak kellemetlenkedhetnek, de el nem küldhetik őket –, akik ellepték az aluljárókat.

– Nem feltétlenül velünk van itt a baj, a hajléktalanok koszolnak össze mindent, miattuk vannak a verekedések is – mesélte egy anonimitást kérő árus az Örs vezér terén. – Ha őket elvinnék, az emberek is pozitívabban állnának hozzánk. Mi a kenyerünkért küzdünk itt, gyakran csak 1000-1500 forint jön össze naponta, amiből sokaknak családokat kellene eltartaniuk.

78893

Az Örs vezér tér aluljárójában már délelőtt elkezdődik a bolhapiac

Radnóti Tamás árult már az Egyesült Államokban is, itt viszont szerinte nincs elég hely az árusoknak. – 12 évig piacoztam a tengerentúlon. Amikor hazajöttem, ezt akartam folytatni, de ellehetetlenítettek, amikor bezárták a Verseny utcai piacot. Az a baj, hogy a külvárosba akarják száműzni az árusokat, de a forgalomhoz központi hely kell – magyarázza a férfi, akit – bár a jogszabályok szerint jelenleg nem küldhetnek el az aluljáróból, naponta látogatnak a rendőrök és közterületisek.

– Előbbiek csak igazoltatnak, és talán még vesznek is valamit, utóbbiak viszont büntetnek szemetelésért, 5-20 ezer forintos csekkből van már vagy ötven darabom – magyarázza.

A főváros ősztől bekeményít: az új jogszabály alapján elkobozhatják majd az árusok portékáját. 

Jogellenes volt a rend?

Az Alkotmánybíróság (AB) tavaly novemberben nyilvánította alkotmányellenesnek és semmisítette meg a 2012 áprilisától hatályos szabálysértési törvény több rendelkezését. Elvonták az önkormányzatok bírságolási lehetőségeit, illetve azon rendelkezést, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát.

Ennek alapján a képviselő-testületeknek mindenütt vissza kellett vonniuk a helyi szabályozásokat.

forrás: borsonline.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Telefonos horrorlénytől pánikolnak a szülők, de nem igazak a gyerekek öngyilkosságáról szóló hírek

Újra pörög a júniusban egyszer már nagyot menő Momo-őrület, az anorexiás japán horrorlánylényre emlékeztető arc, …