Közeleg a Mátrix c. film által vázolt jövő?

Az Alitalia, olasz légitársaság pilótája egy drónt látott a New York-i JFK-repülőtér felett. Az FBI is vizsgálódik.

drone

 

(A kép Illusztráció)

Az amerikai szövetségi hatóságok vizsgálatot indítottak kedden, miután az Alitalia olasz légitársaság egyik pilótája egy kisebb pilóta nélküli repülőgépet, azaz drónt látott a New York-i John F. Kennedy repülőtér közelében. A pilóta azt közölte az irányítótoronnyal, hogy a leszállópályától 8 kilométernyire, mintegy 460 méter magasságban egy körülbelül egy méter szárny-fesztávolságú drónt észlelt. Az ügyben az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) indított vizsgálatot.

Szakértők szerint a hobbimodellezők által épített, távirányítású repülőgépek szélessége elérheti és meg is haladhatja az egy métert, ám ezek az FAA előírásai értelmében nem emelkedhetnek 121 méter fölé. A hatóság egyébként országosan több tucatnyi szövetségi hivatalnak, helyi rendőrparancsnokságnak, katasztrófaelhárító szervezetnek és egyetemnek engedélyezte a drónok használatát.

100106terminatordrones

 

(Illusztráció a Terminátor c. filmből)

A pilóta nélküli repülőgépek alkalmazásával kapcsolatban számos szervezet felvetette a repülésbiztonság és a személyiségi jogok problémáját. A belföldön használt amerikai drónok ára a mérettől, a levegőben maradási képesség hosszától és a felszereltségtől függően 10 ezer és 1 millió dollár között változik. A belbiztonsági minisztérium katonai célú pilóta nélküli repülőgépeket is alkalmaz, alapvetően a határok őrizetére. A tárcának 10 fegyvertelen Predator drónja van, amelyek több mint 18 kilométeres magasságból is képesek felismerni akár egy sportcipőt. Az FAA 2007-ben tiltotta meg a kereskedelmi célú drónok alkalmazását az amerikai légtérben, ám ezt a rendelkezését 2015-ben fel kell majd oldania.

forrás: origo.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Telefonos horrorlénytől pánikolnak a szülők, de nem igazak a gyerekek öngyilkosságáról szóló hírek

Újra pörög a júniusban egyszer már nagyot menő Momo-őrület, az anorexiás japán horrorlánylényre emlékeztető arc, …