Megtalálták a világ legrégebbi társasjátékát

Közel 5000 évesek azok az apró faragott kövek, amiket egy temető feltárása során ástak ki török régészek az ország délkeleti részén. A kora bronzkori sírokban talált figurák a világ legősibb ismert társasjátékának kellékei lehetnek – írja a Discovery.com.

A 49 figura között vannak disznót, kutyát, piramisformát ábrázolók is, de a többségük kocka és golyó alakú. A kék, zöld, vörös, fekete és fehér színűre festett figurák sokfélesége alapján elég összetett játékról lehetett szó, de a pontos szabályokat egyelőre nem tudták megfejteni az izmiri egyetem régészei. Az viszont feltételezhető, hogy a játék valahogyan a négyes szám körül forgott, legalábbis a formák, színek csoportjai erre utalnak.

Hasonló figurák már korábban is ismertek voltak Szíriából és Irakból, de az ott talált egy-egy darabot idáig számolóköveknek gondolták. A most Başur Höyüknél, a Mezopotámia és Kelet-Anatólia közötti hajdani kereskedelmi út közelében feltárt lelet viszont egy komplett szettet tartalmaz, mintha egy egész ősi sakk-készlet került volna felszínre.

 4653496_ae636567477f657e29ed0fd327c5eb4c_wm

A lelet újabb bizonyíték arra, hogy a táblás játékok a Közel-Keleten legalább 5000 éves múlttal rendelkeznek. Mezopotámiában széles körben játszhattak ehhez hasonló logikai játékokat. A civilizáció egyik bölcsőjének tartott Ur városában már 2500 évvel időszámításunk előtt kedvelt volt a húsz négyzet játéka, a mostani lelet azonban az ottaniaknál is sokkal finomabban kidolgozott.

forrás: index.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Bitcoin Mesterséges Intelligencia

Mesterséges intelligenciával becsül jövőbeli virtuális deviza árakat a magyar startup

Világelsőként, gépi intelligenciával jelzi előre a Bitcoinhoz hasonló kriptovaluták jövőbeli árfolyamát egy magyar startup. Digitális …