Mi ez a Firaizmus?!

fira-interju Gyakran futunk bele abba a problémába, hogy látjuk; az emberek, olvasóink közül sokan, még mindig nem igazán értik a ténykedésünk miértjét, mechanizmusát. Egyáltalán az egész firaizmus lényegét. Ezért jött kapóra egy olvasói levelünk Attilától, amelyben megkérdezett minket pár alapvető kérdésről. Ezért hasznosnak találtuk ezt megosztani veletek. A levélre Fira Heffner válaszol, a firaizmus megalapítója.

Kérdés: – Miért hoztad létre ezt az “iskolát”? Mi motivált?

Válasz: – Maga a firaizmus filozófiai iskolája pusztán viccnek indult, amolyan vicces társadalomkritikának, mint amilyen például A South Park c. animációs sorozat is. Aztán ahogy telt az idő, olvasóink, nézőink egyre komolyabb témákkal kapcsolatban kerestek meg, ezért úgy gondoltam, nem árt ha kissé komolyabbá tesszük a dolgot, persze a humort, és lazaságot megőrizve.

Hogy mi is motivált? Leginkább az, amikor a különböző közösségi oldalakon felfedeztem hogy az emberek milyen súlyosan buták (tisztelet a kivételnek persze). De ugyanígy láttam ezt a problémát akkor is, mikor kimentem az utcára, tömegközlekedésen, szóval mindenhol. Nem értettem hogy az embereknek miért nincs igényük arra, hogy fejlődjenek. Sajnálkoznak folyton minden problémájukon, holott gyakran olyan egyszerű lenne a megoldás ha kissé megerőltetnék magukat. Még sem teszik, mert nem tudják hogyan kell rálépni erre az útra, és nem is igazán létezik olyan emberközeli alternatíva amely erre alkalmas lenne. Ezért döntöttem úgy, hogy megpróbálkozok ezzel a dologgal.

Kérdés: Gyakran hivatkozol a keleti filozófiákra, vallásokra. Mi az amiben egyetértesz ezekkel, és mi az amiben a firaizmus különbözik ezektől?

Válasz: Egy korábbi cikkben leírtam, hogy mely út vezetett arra az álláspontra amelyet most is képviselek, de azért leírnám most is nagy vonalakban. A keleti filozófiák közül, a Zen, és a TAO az amely olyan perspektívából kutatja, vizsgálja az igazság keresését amely összeegyeztethető a racionális gondolkodással. Nekem mindig fontos volt a logikus gondolkodás, hogy mikor kérdésem van bármivel kapcsolatban, akkor ne ködös válaszokra leljek. Az egyetlen problémám ezekkel a filozófiákkal annyi, hogy túlságosan távolinak tűnnek az átlag emberek számára. Ezért tartottam fontosnak, hogy a firaizmus által olyan nyelvezetre, minőségben közvetíteni, hogy az emberek megtalálják benne a megoldást a hétköznapi problémákra az életükben. Nagyjából csak ennyi a különbség, illetve a firaizmus nagyjából azt jelenti, hogy miképp jutottam én el erre az Út-ra, milyen hibákat követtem el közben, milyen tanulságai vannak ezeknek.

Kérdés: A kezdetekhez képest szemmel láthatóan nagy a változás a firaizmusban. Ez miért történik? Úgy gondolod amiket korábban mondtál, közvetítettél azok már idejét múltak?

Válasz: Pont nem rég néztem meg egyik korábbi videómat, hogy ellentmondásra találok e a mai látásmódommal. Örömmel vettem észre, hogy nem. Talán csak annyi, hogy azóta sok dolgot tapasztaltam, szélesebb rálátásom lett ugyanazokra dolgokra. A lényeg nem változott azóta sem, különösen azért, mert a kezdetektől fontosnak tartottam a fejlődést minden téren. A fejlődés meg törvényszerűen változásokkal jár.

Gyakran mondják, hogy ez a mostani Fira már nem ugyanaz mint ami már kezdetekben voltam, és hogy meghazudtolom önmagam, illetve hogy épp az ellenkezőjét teszem annak, mint akiket korábban kifiguráztam. Gyakran hozzák fel példának a sok álhírt amelyet megjelentetünk az oldalunkon, nem értik hogy miért is van ez. Ez a kérdés egyébként jó iskola példája annak, hogy miért is tesszük amit teszünk. Aki elolvas egy ilyen komolyabb hangvételű cikket, illetve megnéz egy videót, az könnyen átláthatja a mechanizmust ami emögött van. Direkt nem írtam rejtőzik szót, hiszen a mechanizmust nem titkoljuk. A hoaxZone működési elvéről már számtalan cikket közöltünk, ezért erre nem is térnék ki már. Persze ez a módszer, amelyet alkalmazunk lehet hogy kissé komplexebb az átlag olvasóink, nézőink számára, de az én lelkiismeretem tiszta. Aljas szándékkal, nyerészkedésből sose vertünk át senkit sem. A hoaxZone nem erről szól, hanem arról hogy kritikus, illetve szkeptikus gondolkodásra késztesse az embereket. Mi még így is egyszerűvé tettük ezt a dolgot, hiszen minden ilyen álhírt a hoaxZone szekcióba raktunk, ezért csak azok hiszik el ezeket az álhíreket akik egy bizonyos álomvilágban akarnak élni, és ő velük nem is igazán tudunk mit kezdeni, és nem is áll szándékunkban. A firaizmus nem arról szól, hogy mindenkinek segíteni szeretnénk, hanem csak azoknak akik szeretnék, és fejlődni vágynak.

Kérdés: Mik a hosszútávú terveid? Szerinted a firaizmusnak milyen rációi vannak a későbbiekben? Mi a végcél?

Válasz: Nem igazán tervezek hosszan előre, hiszen minden körülmény változtathat a dolgon. Újabb perspektívák nyílhatnak meg, amelyekre eddig nem is gondoltunk, illetve olyan ajtók záródhatnak be, amelyekről azt gondoltuk hogy egyszerű ügy lesz áthaladni rajta. A célunk lényege, hogy egy olyan közösséget hozzunk létre, amelyben az emberek egymást segítve fejlődhetnek. Ezért, hogy mit is érhetünk el a firaizmussal ez még rejtély számomra is. Egyelőre fogalmam nincs, hogy hova fejlődhet a dolog, de eddig elégé biztatóak a jelek, hiszen közel másfél év után olyan szintre jutottunk  önerőből, amit sok szervezet megirigyelhetne.

A cél ezért a csillagos ég, ahogy mondani szokás. Persze racionálisan gondolunk jelen helyzetünkre, nem álmodozunk légvárakról. Haladunk, és építjük a dolgot, hogy egyre hatékonyabban tudjunk működni. Persze, eme hatékonyság érdekében olykor kompromisszumokra kényszerülünk, naiv az aki azt hiszi hogy enélkül el lehetne érni bármit. Például a hoaxZone egyelőre negatív fényt vet ránk, mert sokan nem értik, de a célja nemes, ezért folytatjuk. Ilyenekre gondolok.

Tehát nem kell megijednie, aggódnia senkinek! A firaizmus jól van, és fejlődik továbbra is. 🙂

Üdvözlettel, Fira Heffner.

282269_3338504908844_387982348_n

Kapcsolódó Videó:

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Telefonos horrorlénytől pánikolnak a szülők, de nem igazak a gyerekek öngyilkosságáról szóló hírek

Újra pörög a júniusban egyszer már nagyot menő Momo-őrület, az anorexiás japán horrorlánylényre emlékeztető arc, …