Mi is az a HoaxZone?

A HoaxZone(R) tulajdonképp azért pattant ki a fejemből, mert számtalanszor tapasztaltam azt, hogy ha valós értékkel bíró tartalmakat osztunk meg, akkor azt kevesebben nézik, kevesebb aktivitást vált ki még azokból is, akiket egyébként érdekelnek a filozófiák, gondolkodás, fejlődés. (vakon lemerem azt is fogadni, hogy eme írást is kevesebben fogják nézni, mint akármelyik legsilányabb álhírünket.) Hasonló a jelenség ahhoz, mikor káromkodással van ellátva valamelyik firaizmus videó, akkor azt többen nézik, több ember osztja meg, ergo hatékonyabban terjedhet a bennlévő üzenet. Nem célunk átverni senkit sem, ezért minden ilyen jellegű álhír a hoaxzone kategóriába lett helyezve, illetve a tag-ek közt is ott szerepel a hoax szócska. 🙂

Mi is akkor a HoaxZone működési elve?

Eme részlegünk úgy működik  hogy  olyan témákat dolgozunk fel, amelyek nagyobb tömegek érdeklődését vonzzák.

  • A Hiszékeny emberek megosztják, talán szó nélkül el is fogadják eme álhíreket. Eme csoporttal igazából nem is nagyon tudunk mit kezdeni, hiszen ők azok akik egyébként bármilyen összeesküvés elméletet, illetve áltudományos szöveget elhisznek.
  • A bizonytalan emberek azok, akik keresik az igazságot, és gondolkodni vágynak. Viszont mivel még az útjuk elején járnak, ezért rá kell világítani számukra hogy mely jellemzőkkel is bírnak az álhírek, illetve milyen irányban is találhatják meg a választ a kérdéseikre, amelytől aztán ráléphetnek a fejlődés útjára.
  • A racionálisan gondolkodóknak nyilvánvaló hogy a HoaxZone cikkei álhírek. Eme csoportot szeretnénk kérni, illetve ösztökélni is, hogy tanácsaikkal lássák el a bizonytalankodókat, akik a cikkek alján kérdéseket tesznek fel, bizonytalanok a cikkek igazság tartalmában. Világítsanak rá logikus levezetéssel, hogy mely dolgok azok amik nem stimmelnek a cikkben, és miként is lehet könnyen észrevenni, hogy mitől is álhír, egy álhír.

Hogyan lehet egyszerűen beazonosítani hogy álhírrel van dolgunk?

wiki: A hoax (angol eredetű vándorszó, jelentése: „beugratás”, „megtévesztés”, „átverés”, „álhír” vagy „kacsa”)

Első körben vizsgáljuk meg a hír logikai levezetését, már ezen sok álhír eltud bukni, azonban sok hoax lehet logikusan levezetve, hiába nem igaz. Mikor egy hír tudományosnak akar hatni, és úgy kezdődik például hogy: “brit tudósok felfedezték, rájöttek” akkor azonnal kezeljük gyanakvással. Ha egy cikk nem tartalmazza egy szakértő nevét sem, illetve releváns tudományos intézetét, forrásmegjelölését akkor el is könyvelhetjük álhírnek. Az álhírek írói azonban tudják ezt, és gyakran írják az álhírekbe valódi tudósok, kutatók neveit, akik akár még relevánsak is az adott témakörben. Írjuk be az adott cikk címét, vagy tudós, szakértő nevét a google-ba, és nézzük meg milyen találatokat kapunk.

Ha nem találunk információt, publikációt a dologról egy hiteles tudományos szaklapban sem, csak hangzatos nevű portálokon (pl azigazsagittvan.hu, stb), ugyanazt a cikket másolgatva amit mi is láttunk kezdetben akkor biztosak lehetünk benne hogy hoaxról, vagy direktbe átverésről van szó. Sokan nem tudják, de még a National Geographic, Discovery Channel, stb tudományt népszerűsítő TV csatornák sem minősülnek hiteles forrásnak.

Mivel nem csak áltudományos hoaxok/álhírek léteznek, nézzünk két példát, hogy miképp is szoktak kinézni az ilyen hírek:

Józsi bácsi, gyógyító energiájával képes a rákot meggyógyítani! Számtalan ember véleménye támasztja alá, hogy a dolog tényleg működik!

Milyen kérdéseknek kell megfogalmazódnia a fejünkben, hogy ne higyjük el a fentebbi hírt szó nélkül, ergo ne legyünk átverve?

  • Mi az a gyógyító energia? (az energia szót előszeretettel használják álhírekben, mert tudományosnak hat. Azonban olyan kontextusban szokták alkalmazni, ami értelmezhetetlen. Ugyanis az energia szó jelentése valójában: Az energia általános értelemben a változtatásra való képességet, a fizikában a testek pillanatnyi állapotát leíró mennyiség, állapotjelző.) Tehát ilyen, mint gyógyító energia, nem tudunk definiálni sem. Ha rákérdezünk a személytől aki állítása szerint használja eme energiát, ő is zűrzavaros, ellentmondásos leírást fog róla írni.)
  • Ha kijelenti hogy ő képes rákot gyógyítani, akkor ezt kísérleti úton is kell igazolnia. Ugyanis az orvos tudomány így működik, és nem csak elmondások alapján.  Sokszor hallani ilyet, hogy xy beteg évekig járt valódi gyógykezelésre, még most is szedi a gyógyszereket, de mégis akkor gyógyult meg mikor Józsi bácsi a gyógyító energiájával segített rajta. Ilyenkor ne felejtsük el, hogy a gyógyuláshoz gyakran kell idő, és nem egyik napról a másikra történik. Józsi bácsi, ha szerencséje van, épp akkor kezelte az illetőt mikor a valódi orvosi kezelés kifejtette kellő hatását.

Tóth János Olimpiai bajnokunk, amióta a kvantum karkötőt használja, 20%-al nőtt a teljesítménye.

  • Létezik egyáltalán Tóth János nevű Olimpiai bajnok?
  • Mi köze a kvantumnak, illetve kvantumfizikának az emberi teljesítményhez? A kvantum szót is előszeretettel használják álhírekben, átverésekben mert tudományosnak hat. (A kvantum latin szó (quantum, jelentése mennyiség)
  • Létezik hivatalos kísérlet az eredményeinek javulásáról?

Felhívás:

A fentiek tükrében, aki szeretne hasonló hoaxokat írni “nevelő/jótékony” célzattal, ama személyek írásait nagyon szívesen publikáljuk az oldalon. Ezzel kapcsolatban a firaizmus (kukac) gmail.com címen lehet érdeklődni. Továbbá várunk érdemi kritikákat is a dologgal kapcsolatban, hogy miképp is lehetne hatékonyabb! 🙂

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Villanyoszlopnak hajtott a kocsijával az anya, hogy bebizonyítsa a gyerekeinek, isten vigyáz rájuk

Az anya egy villanyoszlop felé kormányozta az autót, amelyben benne ültek az 5 és 7 …