Néhány dolog, amit nem tanítanak az iskolában a Holdról!

Hátborzongató belegondolni, hogy mikor őseink akár ezer, kétezer éve felnéztek a holdra, ugyanazt látták, mint mikor mi nézünk fel este a Holdra. Mennyi gondolat szövődhetett róla, mennyi mítosz született általa? Az emberiség szerves részét képezi ez az “égi csoda”, bár nem olyan rég történt az, hogy az ember ilyen közel tudja hozni magához a tudomány segítségével – különböző csillagászati műszerekkel.

A történelem során sok dolgot nem tudtunk a holdról, de nézzünk néhány pontot, amiket nem tanítanak az iskolában:

  1. Lehet hogy a Hold, a Föld ikertestvére

desktop-1446046701

Néhány tudós úgy véli, hogy a Hold, a Föld ikertestvére – és ezzel magyarázzák különleges pályáját, ami eltér a többi holdétól a naprendszerben. Néhányan viszont úgy gondolják, hogy valójában egy önálló bolygó.

2. Temetkezésre is használták már a Holdat.

desktop-1446046686

Bár nem szó szerint temették el embert, az egykori NASA dolgozó (Eugene Shoemaker ) hamvait szétszórták saját kérésére a holdfelszínén.

3. Lehet, hogy lakott volt egyszer.

desktop-1446046688

Akad néhány fotó a holdról, amelyeket a NASA munkatársai sem igazán tudnak megmagyarázni. Egyesek úgy vélik, hogy ezek a jelenségek azt bizonyítják, hogy a Holdon egykor létezett valamiféle civilizált élet. Ezek a fotók gyakran szemcsések, zajosak, ezért nehéz megmondani hogy pontosan mit is ábrázolnak. Vajon egy fejlett faj élt a Holdon, még az ember megjelenése előtt? Erre a kérdésre talán sosem kapunk választ.

4. A Holdon sötétebbek az árnyékok!

desktop-1446046693

Amikor az űrhajósok meglátogatták a Holdat, észrevették hogy az árnyékok sokkal sötétebbek mint ahogyan azt a földön megszokhattuk. Ez azért jelentett ott problémát, mert gyakran nem lehetett tudni, hogy egy kráter van előttük mikor sétáltak, vagy csak egy sötét árnyék.

5. A Holdpor légzési problémát okoz!

desktop-1446046691

A Hold meszes törmeléke annyira finom, hogy gyakran még az űrhajósok sisakján is beszivárgott. Ezzel nehezítette meg az űrhajósok lélegzését az űrsétákon.

6. A Hold gravitációjában lenni nem olyan vidám dolog, mint ahogy elsőre látszik.

desktop-1446046695

Úgy tünhet, hogy alacsonyabb gravitációban lenni csupa móka, és kacagás, ennek ellenére az űrhajósoknak rengeteg problémát okozott. Gyakran olyan nehéz űrruhát kellett viselniük, hogy még megmozdulni is nehéz volt nekik. Arról nem is beszélve, hogy a megváltozott gravitáció rossz hatással van a földi gravitációhoz szokott emberi szervezetre.

7.  Ha a Földön földrengés van, akkor a Holdon holdrengés?

desktop-1446046704

Sokan úgy hiszik, hogy a Hold az egy halott bolygó, ahol nem történik semmi. Ennek ellenére gyakran előfordulnak a Richter-skála szerinti 5,5 pontos “holdrengések” is.

8. Az emberek a Holdon is szemetelnek!

desktop-1446046699

Riasztóan sok szemét gyűlt már össze a Holdon, a különböző kísérletek miatt.

9. Vannak akik úgy gondolják, hogy a Hold fázisai befolyásolják az álmaikat.

desktop-1446046706

Sokan gondolják úgy, hogy a hold befolyásolja az emberek alvási szokásait. A Hold különböző fázisai határozzák meg, hogy jól, vagy rosszul alszunk. Erre azonban még nem létezik tudományos bizonyíték.

10. A tudósok még nem tudják, hogyan keletkezett a Hold.

desktop-1446047550

Számos elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy hogyan is keletkezett, illetve jött létre a Hold. Egyes tudósok úgy gondolják, hogy amikor még a Naprendszerünk fiatalkorát élte, akkor egy meteor ütközött neki az “Ős-Föld”-nek, amiből kiszakadva egy hatalmas darab, végül az föld körüli pályára állt.

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

VÉGRE KIDERÜLT KI A SZOPATÓFANTOM?

Pár hete, vagy napja történt hogy egy bizarr eset köbányán, amikor a szopatófantomként elhíresült személy …