Olvasói levélre válaszoltunk: Kell az Ájfon anyúúúú!!!???

Szia Fira!

Ezt a levelet azért írom neked hátha te tudsz néhány okos gondolattal segíteni a bajomon. Rég óta kísérem figyelemmel a videóblogot, de képtelen vagyok hiánytalanul egyesülni ezzel az egésszel. Beszippantott engem is ez a robot amit fogyasztói társadalomnak nevezünk, bár nem vagyok aktív része. Ezt értsd úgy állandóan jut időm rá hogy azon kattogjak milyen jó lenne Iphone 5-öt nyomkodni, még trónolás közbe is, de jó lenne egy nagy képernyős tv meg egy Xbox 360, meg egy fekete BMW bőr belsővel, meg Beats fejhallgató, mert tuti jól szól, és még egy csomó mindent felsorolhatnék, amik abszolút nem létszükséges dolgok. Persze ezekre marhára nincs keretem. Volt olyan is hogy volt egy márka, ami unszimpatikus volt számomra, mert a pénzesebb réteg hordta általában. Le is fujjogtam mindig hogy ennyit kidobni egy ruhadarabért stb… de így utólag visszagondolva szerintem az irigység beszélt belőlem. Na aztán valami sugallat hatására mikor épp volt keretem, vettem 1-2 darab rucit. Hát istenbizony jó volt őket viselni, látni hogy nekem ilyen van a másiknak meg nem. (mint az óvodába ugye :D) Folyton ez zakatol a fejemben, hogy mit lenne még jó beszerezni, csak persze marhára nem állok olyan helyzetbe hogy meg is tegyem.
Még is hogy változtathatnék ezen a gondolkodásmódon?
Előre is köszi a választ.
Szia!
Az, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozol, már azt jelenti hogy ráléptél a megoldáshoz vezető útra, szóval jó irányban haladsz. 🙂 A taoizmus, illetve zen buddhizmus eme témakörre épül tulajdonképpen, a lényege a vágy nélküliség elérése.

Ahhoz hogy eme állapotot elérje egy ember, más és más út vezet. Szóval emberfüggő, nincs is rá igazán biztos recept. A lényeg, hogy az egoizmusunktól meg kell szabaduljunk. Gondolj bele, hogy igazából miért is kellenek neked ez a cuccok? Ez a kulcsa mindennek. Mint írtad te is, “menőzni”, másoknál többnek tűnni általuk. Illetve a reklámok, multicégek is azt próbálják nap mint nap sulykolni a fejedbe, hogy tényleg több leszel azáltal hogy te eme felesleges cuccokkal halmozod el magad.

A mai fiatalok már attól boldogtalanok, ha nem tudják megszerezni a legújabb Xbox-ot, legújabb ezt meg azt, meg amazt, és emlékszem mikor még én voltam gyerek, és sehol nem voltak ilyen kütyük… a fantáziánk segítségével napokig eltudtunk játszani egy egyszerű karton dobozzal is, mondván hogy az tank, autó, akármi. 🙂 Lényegében még a fantáziánk is fejlődött így. Jól elvoltunk mindenféle mobiltelefon, és hasonló dolog nélkül is. Teljesnek éreztük magunkat.

Én személy-szerint akkor döbbentem rá, hogy nincs szükségem felesleges cuccokra, mikor elvesztettem több száz olyan zenét amit megrendelésre írtam különböző előadóknak. Elszállt a gépemben a winchester, és oda volt minden. Nagyjából úgy érintett ez a dolog, mintha leégett volna a házam, elvesztettem volna mindenem, és mindent amiért eddig melóztam. El is ment a kedvem egy időre a zeneírástól, teljes letargiába estem, hogy felesleges csinálnom bármit, hiszen úgyis elveszhet… Aztán egyszer olvasni kezdtem egy TAO verset, amelyben ez állt:

– Ha a művész, műveit nem birtokolja, akkor el sem veszítheti.

Mit is jelent ez? Számomra azt jelentette, hogy feleslegesen szorongtam a zenéim elvesztésén, nem maga a zenék voltak fontosak, hanem az, hogy mikor megírtam egy ilyen zenét, azáltal fejlődtem. Tehát maga a tudás volt a fontos, a fejlődés hogy később bármikor megtudtam már egy olyan zenét írni. Így visszagondolva, már értelmetlenné is vált az, hogy aggódtam mindig a “cuccaim” elvesztésén, illetve hogy minél több cuccom van, annál több vagyok én is… Nem ezektől lesz több valaki, és még csak nem is lesz ettől boldog valójában senki.

Akkor mitől is lehet boldog az ember? A fejlődéstől boldog lehet, illetve ha elégedett az ember azzal amije van. Ez az, amire neked is rá kell jönnöd valamilyen formában. Ha foglalkozol a kérdéssel továbbra, idővel biztosan jönni fog egy momentum az életedben, amely erre az útra visz rá téged is.

 

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Megtalálták az örök élet elixírjét – egy sírban

EGY ŐSI TAOISTA SZÖVEG ALAPJÁN AZ „ÖRÖK ÉLET ELIXÍRJEKÉNT” AZONOSÍTOTTÁK A RÉGÉSZEK AZT A FOLYADÉKOT, …