ÖNGYILKOS LETT EGY 12 ÉVES KISLÁNY, ÉLŐBEN KÖZVETÍTETTE FACEBOOKON

2016. December 30.-án öngyilkos lett, a 12 éves Katelyn Nicole Davis. A szomorú eseményt telefonjával közvetítette élőadásban, a saját facebook oldalára.

A kislány életének háttértörténete:

Katelyn Nicole Davis Cedartownban élt Georgia államban, egy lakókocsi parkban. Az egész lakókocsi nem lehetett több 10 négyzetméternél, ezen a kis helyen osztozott öccsével, édesanyjával, és nevelőapjával.  Az ő kis lakrésze, a mosdó mellett volt, egy függönnyel volt leválasztva a helyiség többi részéről. A kislány ITZDolly néven volt jelen a közösségi oldalakon, ezen a néven osztott meg magáról képeket, vagy videókat amiken énekelget, illetve bemutatja a nem túl vidám hétköznapjait. Írt blogot is, amelyben arról panaszkodott, hogy a lakókocsijuk be van ázva, lyukas a padlója, és befúj rajta a szél. Viccesen megjegyezte egyszer mikor beszállt hozzá egy madár a padlón-lévő lyukon át, hogy legalább ennyi jó történt vele.  A közzétett videóin jól látható, hogy milyen szegénységben éltek. Gyakran egy lepedő előtt videózott, hogy ne látszódjon az a nyomor ami körül veszi.

03

Bár mindig érzelmesebb bejegyzéseket tett közzé, utolsó blog bejegyzései ezek mellett is eléggé depresszívek voltak. Eléggé előre jelezték a bajt. Az egyik ilyen blogbejegyzésében arról panaszkodott, hogy a nevelő apja karácsony előtt megverte egy szögecses nadrág szíjjal, amitől a karja is vérzett. Azt is írta, hogy a verés után szexuálisan zaklatta. Erre utalt akkor is, amikor utolsó videójában arról beszél, hogy már nem képes elviselni azt a sok rosszat, ami vele történt nem rég.

Nagyon nagy szegénységben éltek. Édesanyja karácsony előtt pár nappal tett fel egy posztot a Go Fund Me (támogass engem) nevű adománygyűjtő oldalra, ahol leírta, hogy éppen elhagyta a férje (a kislány nevelőapja), és hagyott maga után 700 dollárnyi adósságot, ezért a végrehajtó cég elvitte az autójukat is. 3000 dollárt szeretett volna összegyűjteni, hogy kitudja fizetni az adósságot, és hogy aránylag kellemesen tudják tölteni az ünnepeket a családjával.

A kis lány, az egyik videójában arról is mesélt, hogy a nevelőapja azt mondta neki, hogy kösse fel magát, hiszen úgyis csak egy értéktelen kis k*rva, aki senkinek nem fog hiányozni. (költői kérdés, hogy vajon az anyja hol lehetett ilyen esetekben?) Az utolsó előtti videójában, amit szintén az öngyilkossága napján töltött fel, meg is mutatta a nézőinek, hogy melyik fára fogja felakasztani magát. Az alábbi képen látható egy zúzódás nyom az arcán:

04

Az öngyilkos videó:

A teljes videó 42 perces, az első 20 percben látható amint készülődik arra, hogy véget-vessen az életének. A lakóautó parkban keresett egy fát, és látható ahogy a háttérben az egyik kerítésről szed le egy drótot. Az ág alá készített egy vödröt, hogy azon álljon majd. A videó 20. percénél síró hangon kér elnézést mindenkitől, a családjától, illetve az őt online néző emberektől. Megemlíti a bántalmazást is, és hogy nem tudja feldolgozni a vele történt szörnyű dolgokat. Mielőtt véget vetett az életének, annyit mondott elhaló, síró hangon végezetül hogy “Good Bye” (Viszlát). Ezután ment még az élőadás 20 percen keresztül, amíg egy női hang hallható a háttérből, aki megtalálta a fán lógó élettelen testet. A videó végén megszólalt a kislány telefonja, kétszer kicsengett, állítólag ekkor értesült az édesanyja is, hogy mi történt, és próbálta felhívni telefonon. Sajnos már túl későn.

01

Megjegyzés: A legszomorúbb, és legdühítőbb az egészben az, hogy az élőadás közben, a videó chat falán, néhányan buzdították a kislányt az öngyilkosságra, nem vették komolyan. Volt aki viccesen oda írta azt is, hogy halála pillanatában mondja ki az ő nevét. Néhány fiatal még a halála után is jól szórakozott a chatfalon, talán nem hitték el hogy valódi a felvétel, vagy tényleg ilyen szívtelenek nézték a 12 éves Katelyn haláltusáját, nem tudni. 

Bár a videót már letörölték az eredeti helyéről, vírusként kezdett el terjedni a youtube-on, illetve az egész interneten. A család megpróbálta törvényi úton elintézni, hogy lekerüljenek ezek a videók, de a helyi rendőrfőnök tehetetlen az ügyben. Csak az emberek jó-szándékában tudnak bízni, hogy tiszteletben tartják a család gyászát, és a kislány emlékét. Egyelőre nem jártak sikerrel.  A helyi hatóságok előállították a nevelőapát, illetve zárolták a kislány online fiókjait. Tart még az ügy kivizsgálása, hogy mi is történt valójában.

Depresszió, és közösségi média:

Nem ez az első eset, hogy egy fiatal online mutatja be az öngyilkosságát. Pár éve történt egy hasonló, Amanda Todd (15 éves korában hunyt el) esete, akit konkrétan az internet népe, azaz trolljai kergettek halálba. A halála előtt youtube-ra töltött fel egy videót, amiben cetlikre írva meséli el, hogy miért búcsúzik el a világtól.

Konzekvencia: A mai fiatalok már abban a világban nőnek fel, ahol nem az énekesek, vagy filmcsillagok a követendő példaképek, hanem olyan youtube videósok, akik az interneten osztják meg a gondolataikat. (Vloggerek) Ezért a fiatalok úgy hiszik, hogy a cél az, hogy minél népszerűbbnek kell lennünk ahhoz, hogy teljesek lehessenek, hogy mindenki szeressen őket. Persze eközben a közösségi oldalakon lógnak, mindenféle cenzúra nélkül elérhetnek bármilyen tartalmat… Hiába létezik telefonra, és számítógépre is szűrőprogram, ami a gyerek korának megfelelő tartalmat mutat csak a felhasználónak. a valódi kapcsolataik megszűnnek szép lassan. Hiába a rengeteg online ismerős, idővel magányosak lesznek. Nem csoda hát, hogy egyre több a fiatal, aki depressziós lesz, és nem tudja senkivel se megbeszélni a problémáit, végül az online világ felé fordul a segélykiáltásával. Ez valamelyest a szülők felelőssége is, mert ők csak annyit látnak, hogy el van a gyerek a telefonjával, addig se kell vele foglalkozni. Sajnos ez is egy jellemző probléma.

Ezért azt javasoljuk mindenkinek, mielőtt bekövetkezik a következő tragédia, tegye kicsit félre a telefonját, nézzen körbe, jó eséllyel találhat a környezetében is olyan embert, akivel tud pár szót ejteni, ha magányosnak érzi magát.

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

VÉGRE KIDERÜLT KI A SZOPATÓFANTOM?

Pár hete, vagy napja történt hogy egy bizarr eset köbányán, amikor a szopatófantomként elhíresült személy …