Pipás Pista a női sorozatgyilkos

20130107-ezo-pipas-pista-a-tanyavilag1

Időben a két világháború között járunk a tanyavilágban, azonban menjünk egy kicsit visszább, egészen 1886-ig, Átokházára, ahol Fődi Viktória megszületett. Igen nehéz körülmények között nőtt fel, írni és olvasni nem tudott. Az apja agresszív volt és alkoholista, rendszeresen bántalmazta Viktóriát. Kislányként pásztornak adták, ekkoriban szokott rá a pipázásra. A neki szolgálatot adó gazda többször megerőszakolta a 17 éves lányt, aki teherbe esett. Hogy ne legyen feltűnő a dolog, férjhez adta egy idős özvegyhez, Riegel Pálhoz. Nem szerették egymást, de 6 gyermekük született, akik közül 1 maradt életben. A férje erőszakos volt, vélhetően ez vezetett a férfiak gyűlöletéhez a nő részéről.
Az áldozatok leginkább erőszakos, iszákos férfiemberek és férjek voltak.

tumblr_lkemx7TLZF1qdq3kdo1_500

Nőként…

Az első világháború során Riegel Pál meghalt, és ezzel együtt megszületett Pipás Pista, leánykori nevén; Fődi Viktória. Az asszony korábban is hajlott a férfias viselkedésre, de férje halála után, teljesen átváltott. A haját levágta, a mellét leszorította, esténként pedig kocsmázni járt a többi férfival, immár Pistaként. Napszámosként dolgozott, mint a többi férfi, másodállásban pedig bérgyilkos volt. A kriminológia ritka esetként tartja számon, amikor egy elkövető egyszerre ténykedik bérgyilkosként és sorozatgyilkosként, ebben az esetben azonban mindkét helyzet fenn állt.

Az áldozatai erőszakos, iszákos férfiemberek, férjek voltak, Pipásnak pedig egy „jól bevált módszere”, hogyan tegye el őket láb alól: a részeg áldozatokat felakasztotta, öngyilkosságnak álcázva az esetet. Nem ritkán fordult elő, hogy elnyomott, megalázott feleségek kérték a segítségét, erőszakos férjüktől való megszabadításban. Ilyen alkalmakkor a fizetség bor, búza, vagy valamilyen tenyészállat volt.
Hogy mi volt a motiváció, arról két feltevés született: az egyik szerint a gyilkosságokból származó haszon, a másik szerint személyes bosszúvágy volt az indíték. Feltételezések szerint Pipás nyugodt családi életre vágyott (a férfi szerepében maradva) így volt, hogy összeköltözött némely, az őt felbérlő asszonnyal, akiknek partnerül kínálkozott. Természetesen rossz természete miatt nem voltak tartósak ezek a kapcsolatok.
1932-ben indult ellene nyomozás, egy névtelen levél miatt, amely a sorozatos halálesetekre hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, az ügy gyanússágát. A felbujtó asszonyok a kihallgatás során, mindent bevallottak. Pipást letartóztatták, de nem tudták, melyik részlegbe zárják: asszonyok közé nadrágos embert nem tehettek, férfiak közé pedig nőt nem. Végül szoknyát adtak rá és a nők közé tették.

11441

A tárgyalások során azt vallotta, hogy mindezt azért tette, mert férfiként több munkára és jobb fizetésre számított, bár nyilvánvalóan valamilyen belső motivációja is volt egy ekkora kaliberű személyiségváltozáshoz. A per alatt nem emlékezett a születési dátumára, valamint állítás szerint nem volt testi kapcsolata a férje után.
1933 januárjában, péntek 13-án a szegedi bíróság halálra ítélte Pipás Pistát, ám az ítélet után személyesen Horthy kormányzó részesítette kegyelemben – azt a mai napig homály fedi, hogy miért. Pipás végül 1940-ben halt meg, vélhetően veseprobléma következtében. A perben két gyilkosságot sikerült rábizonyítani, de további hét eset is minden bizonnyal az ő számlájára írható.

forrás: hotdog.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

VÉGRE KIDERÜLT KI A SZOPATÓFANTOM?

Pár hete, vagy napja történt hogy egy bizarr eset köbányán, amikor a szopatófantomként elhíresült személy …