Rejtélyes jelet észleltek a NASA csillagászai

Rejtélyes jelet észleltek a NASA csillagászai a Földtől 240 millió fényév távolságra, a Perszeusz csillagképben. A jelet nem sikerült pontosan azonosítani, de azt tudják, hogy egy nagyon speciális röntgensugár-tartományban terjedt – de hogy honnan ered, azt nem sikerült megállapítani.

Esra Bulbul, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központjának munkatársa szerint elképzelhető, hogy a jel a steril neutrínók bomlásából származik; ezek azok a részecskék, amikről feltételezik, hogy a sötét anyag összetevői lehetnek.

Tudjuk, hogy a sötét anyag mibenlétét nehéz igazolni, de kifizetődő lenne, ha kiderülne, hogy igazunk van. Ezért továbbra is tesztelni fogjuk ezt az elméletet, ami hatalmas áttörés lehet, mivel mostanáig senkinek sem sikerült közvetlenül észlelnie a sötét anyagot – még úgy sem, hogy a csillagászok becslése szerint ebből állhat az univerzum 85 százaléka.

– mondta Bulbul.

6346454_cc5ade9d5b2fbc54a813a0ae1c0074b9_wm
Fotó: NASA/CXC/SAO/E.Bulbul / Reuters

Hogy megtalálják a jel forrását, a kutatók 17napot töltöttek a Perszeusz csillagkép vizsgálata során begyűjtött adatok elemzésével; ezeket a NASA több mint tíz éven át gyűjtötte a Chandra röntgenteleszkóp és az Európai Űrügynökség XMM-Newton távcsöve.

A csillagkép már sok érdekességet mutatott a csillagászoknak: 2003-ban például észlelték az egyik legmélyebb hanghullámot, aminek az oszcillációs periódusa 9,6 millió év volt: ez 57 oktávval mélyebb hang az egyvonalas oktávnál.

forrás: index.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

VÉGRE KIDERÜLT KI A SZOPATÓFANTOM?

Pár hete, vagy napja történt hogy egy bizarr eset köbányán, amikor a szopatófantomként elhíresült személy …