Tudományos teszteken buktak el a jósok!

Két médium tudományos komolyságú vizsgálatnak vetette alá magát a Londoni Egyetemen. Öt olyan emberről kellett jellegzetességeket írniuk, akik függöny mögött álltak, így a médiumok nem láthatták őket. Ezután az ötöknek a feljegyzések alapján magukra kellett (volna) ismerniük. De ez csak egyiküknek sikerült.

“Az eredmény tökéletesen egybevág a valószínűség-számítás alapján is kalkulálhatóval, semmivel sem tér el a puszta véletlentől” – értékelte a vizsgát Chris French egyetemi professzor. Az egyik médium, Patricia Putt hevesen vitatta, hogy a kísérlet bármit is bizonyíthatna, mármint azt, hogy nem rendelkezik semmiféle pszichikai erővel. Azt mondta, hogy neki szemtől szemben kell találkozni az alanyokkal, vagy legalább a hangjukat hallani, hogy kapcsolatba tudjon kerülni velük.

Értékelése szerint a kísérletet csupán azért ötlötték ki, hogy megerősítsék a kutatók prekoncepcióját. “A tudósok nagyon begyöpösödött gondolkodásúak” – idézte a hivatásos médiumot a BBC hírportálja.

Távol álljon tőlem, hogy éppen én védjem a kóklerkedő jósokat… De az ilyen cikkek talán még inkább elbizonytalanítják a bizonytalankodókat, mintha nem is végeztek volna el tesztet…

Egy ilyen teszt után a jósok mindig kitudják magyarázni magukat, mindenféle kifogást tudnak találni, hogy a renoméjukat megtudják őrizni. Én személy szerint törvény által kötelezném a jósokat, látnokokat, stb stb-ket – mindenféle kuruzslót aki (nem kevés!) jövedelmet szerez az ilyesmiből, arra hogy amit ígérnek a vendégeiknek, azt képesek is megtenni.

Mire is gondolok?

Ha xy Sámán azt állítja magáról hogy ő képes meglátni a jövőt, akkor kérdezzük meg szerinte hány százalékos pontossággal jár sikerrel, illetve definiálja a jövőbe látó képességét. Egy megmásíthatatlan jövőt lát e, vagy egy olyat ami változhat a jóslat tudatában? Amennyiben mindenképp bekövetkezik a jóslata, és ha azt állítja hogy az eredményességének mértéke meghaladja a statisztikai véletlenét, akkor ezt könnyű szerrel tesztelni lehet már.

Ilyen teszt lehetne például hogy egy személy 20 db sorszámozott gyufásdobozba helyezne el számokat összekeverve, lejegyezné hogy például a 2-es számú gyufás dobozban az 5-ös szám található, stb… aztán utána ő kivonulna a helyiségből, ahova bemenne a látó, és egy másik megfigyelő személy, aki lejegyzi hogy a látó melyik számú gyufás dobozban melyik számot “érzékeli”. Ezt a tesztet megkellene ismételni legalább 3 ször, és akkor már reálisan látható lenne hogy tényleg történik e valami természetfeletti dolog, vagy a “médium” csak vaktában találgat.

Láttam egyébként hasonló teszteket, amelyek mindig úgy kezdődnek hogy a jósok, látók, különféle médiumok pökhendi magabiztossággal állítják hogy ők bizony 100%-os pontossággal dolgoznak… Aztán mikor a teszt, igazolta h nem több amire képesek egyszerű találgatásnál, akkor hebegtek, habogtak, hogy a tesztelők hitetlensége bezavarhat az eredménybe, illetve pontos definíciót sem képesek adni a saját képességükről és hasonló sületlenségekkel operálnak, megtévesztenek… Azonban érdekes módon, a fizető vendégeknél sose problémáznak, azoknak mindent tudnak ígérni…

A probléma az persze, hogy az ilyen tesztek nem kapnának túl nagy publicitást, az embereket nem érdekli az igazság, akárhogy véreznek el az ilyen jósok, gyógyítók  látók, táltosok, valódi teszteken…

A lényeg még is az, hogy – NE DŐLJÜNK BE! 🙂

Aki továbbra se érti, hogy vajon miért ilyen nagy a kereslet mégis az ilyen jósokra, látókra, miegymásokra azoknak ajánlom eme cikkünket:

A Boldogító Álomvilág! <- klikk!

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Telefonos horrorlénytől pánikolnak a szülők, de nem igazak a gyerekek öngyilkosságáról szóló hírek

Újra pörög a júniusban egyszer már nagyot menő Momo-őrület, az anorexiás japán horrorlánylényre emlékeztető arc, …