Űrhajós 1102-ben

Időutazó? Idegen lény? Ki ez a rejtélyes figura? Űrhajós 1102-ben, ezzel a rejtélyes címmel küldtek nekem egy fotósorozatot, amely különleges rejtéllyel kecsegtetett.

A fotókon a Salamancai katedrális:

A díszek között megbújik egy meghökkentő alak:

Bárhogy is nézzük ez bizony egy űrhajósnak látszik (na jó, esetleg búvárnak). De mit keres ez egy 1102-ben épült katedrális homlokzatán?  Időutazó? Ufonauta? Igazi rejtély. A különböző fórumokon ezt bizonyítékként tálalták, és a kombinálásban odáig jutottak, hogy Kolumbuszt is egy időutazó indíthatta el Amerika felfedezésére.

Izgalmas téma, de túlságosan hihetetlen, és gyanús. De megér egy kis nyomozást. Jöjjön a rejtélyfejtés.

A szépséges, Nyugat-Spanyolországban található Salamanca 200 km-re Madridtól, és 80 km-re a portugál határtól fekszik.

Óvárosa 1988 óta a Világörökség része. Európa egyik legszebb reneszánsz városának tartják. Salamancát különösen széppé teszi az is, ahogy a homokkő házakon megcsillanó napsütés a színeket arannyá változtatja – emiatt La Doradának, azaz arany városnak is hívják.

De nézzük meg a katedrálist. Salamanca abban is egyedülálló, hogy a városnak mindjárt két katedrálisa van: a régi és az új. A régi katedrálist román és gótikus, míg az új, nagyobbat, késő gótikus és barokk stílusban építették.

Az új katadrális

Az első dolog ami nekem gyanús volt, hogy a kísérőszöveg szerint a katedrális 1102-ben épült. Azonban a katedrálisok olyan hatalmasak, hogy annak idején nem hogy évtizedekig, de gyakran évszázadokig épült. Így vannak ezzel a salamancai katedrálisok is. Az új katedrális a 16-18. században épült, a régi pedig a 12-14. században.

Az 1102, mint építési dátum ezzel megdőlt. Pontosabban az építést csak ezután, 1105-ben kezdték meg. De a 14. század még mindig túl régen volt az űrhajózás előtt. De létezik, a fríz, vagy csak trükk.

De inkább nézzük meg a katedrális történetét. Az évszázadok nem kímélték a gyönyörű épülete, és a puha kőzetet nem kímélte az időjárás, a díszítés alaposan megkopott. De jött a kulcs év, az 1993-as esztendő. Egy kiállítás sorozatnak adott otthont a város, amely az Ember korszakai címet viselte. A két katedrális is részt vett az eseménysorozatban. Ez adta a lehetőséget, hogy a lepusztult kőfaragásokat restaurálják.

A munkával 1990-ben a szobrász és restaurátor Miguel Romerot bízták meg. Ő engedte meg magának ezt a kis művészeti csínyt. Ez Salamancában ismert tény, bár a helyi útikönyvek különböző változatokat mesélnek el a keletkezéséről. Egyesek szerint az első amerikai űrhajós John Glenn, mások szerint az először a Holdra lépő Neil Armstrong előtt tiszteleg.

Hogy miért készült? Nincs a dologban szélhámosság. A középkorban eredeztethető hagyomány szerint ha egy kőfaragó kijavítja egy másiknak a munkáját, hozzátehet valami egyedit is.

Rodrigo Solanellesa, a katedrális plébánosa is cáfolja az elméletet. A katedrálisok építésénél a díszítésnek szoros összhangban kellett lennie az egyházi előírásokkal, és ezt folyamatosan ellenőrizték is. Bármilyen csíny elképzelhetetlen lett volna. Az egyház nem tűrte volna az eretnek díszítéseket.

Most is bebizonyosdott, hogy sok rejtély csak addig rejtély, amíg utána nem nézünk az igazságnak.

Kevésbé ismert, de Romero elkövetett még egy csínyt. Az egyik fríz egy démont ábrázol amelyik fagyit nyal.

forrás :toochee.postr.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Villanyoszlopnak hajtott a kocsijával az anya, hogy bebizonyítsa a gyerekeinek, isten vigyáz rájuk

Az anya egy villanyoszlop felé kormányozta az autót, amelyben benne ültek az 5 és 7 …