Vigyázz az átkokkal!

Sokan ismerik a jelentését annak, hogy ha tüsszent valaki, ha egy fekete macska fut át elöttünk az utcán, illetve bizonyára mindenki hallott már Péntek 13.-i dátumról.  Miért is alakulhattak ki ezek a babonák?

Az emberi elme mintázatokban tárolja az emlékeket. Ezt nagyjából valahogy úgy kell elképzelni, hogy mikor történik velünk valami, pl:

Sétálunk a járdán, átszalad elöttünk az úton egy fekete macska, esni kezd az eső, ezután belelépünk a pocsolyába, megfázunk.

Az elménk ezt egy bizonyos mintázattá konvertálja nekünk, amolyan kódot ad neki. Képzeljük el hogy a bizonyos fogalmakat színekkel jelöljük, és nézzük újra a mondatot:

 Sétálunk a járdán, átszalad elöttünk az úton egy fekete macska, esni kezd az eső, ezután belelépünk a pocsolyába, megfázunk.

Ezután a színeknek adjunk bizonyos kódot, hogy érezzük kissé a komplexitást:

  • Barna = 1
  • Kék = 2
  • Piros = 3
  • Zöld = 4
  • Narancssárga = 5

Tehát akkor az elménk, ezt úgy tárolja el nekünk hogy 1 + 2 + 3 + 4 + 5 = X és a végén ennek ad egy összesítő értéket, ami jelen esetben: X = 15 ugye. Ez az érték, tartalmazza magát a számmértéket, illetve a színeket is. Tehát az egész sétálós történet a megfázással a végén kap egy összesítő értéket.

Na de, hogyan is kapcsolódik ez a babonákhoz? A korábbi sétálós példánknál maradva, láthatjuk hogy a megfázás eseményét, korábban megelőzte az, hogy egy fekete macska futott át előttünk az úton.  És mivel eme jelenségről alapjáraton mindenki azt hiszi balszerencsével jár, ezért különös figyelmet fordítunk rá, és beépítjük ama képletbe tudattalanul is, hogy valamiféleképpen köze van a “balszerencsénkhez”. Az elménk összefűzte a fekete macskával a betegség kialakulását egy adott mintává – szóval hiába logikátlan, bizonyíthatatlan – kapcsolatot képzett a tudatalattink a jelenségről.

Az önbeteljesítő jóslat, de nevezhetjük úgy; A vonzás törvénye!

Bizonyára sokan hallottak a Vonzás Törvénye c. könyvről, illetve filmről. (The Secret) Ez arról szól lényegében, hogy ha elhiszünk valamit, akkor az teljesülni fog. Ez a dolog nincs másképp a babonákkal sem. Jó példa erre a woodoo átok, illetve rontás, ami nyíltan ki is mondja, hogy csak akkor működik, hogy ha a megátkozott személy is elhiszi hogy ő meg lett átkozva ténylegesen. Hogyan is nézhet ki eltúlzottan egy ilyen önbeteljesítő jóslat/átok?

Tegyük fel, egy nő összetör egy tükröt, amelynek a jelentése az, hogy 7 éven át nem megy férjhez. Mivel elhiszi ezt a dolgot, akárkivel ismerkedik eme hét év alatt, folyamatosan stresszeli magát ezen a dolgon, és akaratlanul is mindig úgy alakítja a helyzeteket, hogy nem akarja elvenni senki feleségül. (Ez a dolog egyébként kapcsolódik a vágy, és görcsösen akarás fogalomköréhez is, amelyről majd később írunk.)

A lényeg; ne higgyünk el semmilyen átkot, babonaságot, mert elménknek tényleg van teremtő ereje, még ha nem is a szó általános értelmében, de emiatt lehet káros; egy átok. 🙂

Kapcsolódó firaizmus videó, érdemes megnézni 🙂

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

Szellemlány hangja egy sziklából? [Érdekes hangfelvétel]

Érdekes felvételre hívta fel figyelmünket az egyik kedves nézőnk, amelyben állítólag egy rejtélyes női hang …