Vizeletben főtt tojásra esküsznek a kínai szakácsok

Évezredek óta fogyasztanak a kínaiak vizeletben főtt tojásokat és most egy helyi séf azt szeretné, ha világ is megismerné ezt a „különlegességet”. Kínában ugyanis kulturális jelentősége van a gyermekek vizeletében főtt tojásnak, ami állílag nagyon egészséges és finom.

6 (1)

Gyomorforgatóan hangzik az európai emberek számára ez a fajta kínai hagyományos húsvéti étel. A Kínakeleti részén, Dongyang nevű városának hagyománytisztelő szakácsai szerint azonban mindenkinek meg kell kóstolnia, hiszen nagyon finom és még gyógyító erővel is bír. A néphit szerint a vizeletben főtt tojások nagyon jót tesznek az egészségnek, megakadályozzák, hogy hőgutát kapjon az ember, javítják a vérkeringést, regenerálják az egész szervezetet.

A főtt tojás elkészítése elég hosszadalmas, csaknem egy álló napig tart. A vizeletet a helyi iskolákban gyűjtik össze, ahol a fiúk vödrökbe pisilnek, majd ezeket minden nap frissen elszállítják. Először héjában főzik a nyers tojást, majd lehántják róla, és után még órákig párolják vizeletben lassú tűzön, pótolva az elpárolgott főzőlét.

4 (1)

A tojás elkészítéséhez szűz fiúk vizelete szükséges

A tojás ára a sok fáradozáshoz képest meglehetősen szerény, csak kétszer drágább a vízben főttnél: másfél jüan (bő 50 forintnyi). Hamisítani lehetetlen, mert a szaga összetéveszthetetlen. Nem is imádja mindenki az étket, és bőven akadnak, akik kétkednek egészségügyi erejében.

A kínaiak most azon fáradoznak, hogy exportálhassák a főtt tojást, hogy a Kínán kívül élő emberek is értékeljék a csemegét. A szakácsok annyira komolyan gondolják a különleges tojás elismertetését, hogy 2008-ban a helyi önkormányzat a város kulturális örökségének nyilvánította azt és szeretnék, ha az UNESCO a világörökség részévé tenné.

12 (1)

11 (1)

10 (1)

9 (1)

8 (1)

7 (1)

5 (1)

3 (1)

2 (1)

 

forrás: erdekesvilag.hu

 

 

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

VÉGRE KIDERÜLT KI A SZOPATÓFANTOM?

Pár hete, vagy napja történt hogy egy bizarr eset köbányán, amikor a szopatófantomként elhíresült személy …