Voltak idők, amikor az afgán nők még rövid szoknyában járhattak

Ma már el sem tudjuk képzelni, hogy Afganisztánban egykor jól öltözött, csinos, mosolygós nők sétálgattak, az iskolák koedukáltak voltak, viszonylagos béke honolt, sehol egy burka, vagy egy leselkedő tálib. Az ott élő idősek még emlékezhetnek erre a szép időszakra, hiszen csak 1980 körül ért véget.

Korábban a britek és az afgánok közt lezajlott háború után Afganisztán ugyan szuverén állam lett, de nem szakította meg a kapcsolatot Európával, sőt: kötelezővé tették az oktatást, megszüntették a rabszolgaság intézményét, nem volt kötelező burkát hordani, s bár ez természetesen nem tetszett mindenkinek, nagyjából béke honolt az országban.

A nyugalomnak az 1980-as években zajló szovjet-afgán háború és a tálibok 1996-os hatalomátvétele vetett véget. A jogrendszer alapja az iszlám törvénykezés lett, onnantól kötelezővé tették a férfiaknak a szakállt, a nőknek a burkát, betiltották a zenehallgatást, a nők ismét megverhető eszközökké váltak, de még vannak fényképek, amik a régi jó világban készültek az afgánokról.

 

forrás: lemon.hu

Megjegyzések:

megjegyzés

Powered by Facebook Comments

Ajánlott!

VÉGRE KIDERÜLT KI A SZOPATÓFANTOM?

Pár hete, vagy napja történt hogy egy bizarr eset köbányán, amikor a szopatófantomként elhíresült személy …